Dostupni linkovi

Isa Mustafa podnosi ostavku sa čela Demokratskog saveza Kosova


Isa Mustafa predsjednik Demokratskog saveza Kosova
Isa Mustafa predsjednik Demokratskog saveza Kosova

Lider Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isa Mustafa, najavio je u ponedjeljak 15. februara, da će podneti ostavku nakon lošeg rezultata koji je ta partija ostavrila na prevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu, održanim 14. februara.

„Uskoro će Skupština DSK izabrati novog predsednika“, rekao je Mustafa na konferenciji za novinare u Prištini.

Demokratski savez Kosova se, na osnovu 99 odsto prebrojanih glasova, sa 13 odsto osvojenih glasova pozicirao na treće mesto, iza Demokratske partije Kosova (DPK) koja je osvojila 17 odsto podrške građana Kosova, koji su iskoristili svoje pravo glasa.

Ubedljivu pobedu na izborima je odneo Pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtija, koja je dobila skoro 47 odsto glasova, odnosno 376.933 birača su glasala za tu partiju.


Nakon objavljivanja prvih preliminarnih rezultata kosvskih izbora, Mustafa je na svom Facebook nalogu naveo da će DSK uraditi detaljnu analizu izbora, uz konstataciju da je kandidat za premijera ispred te stranke Avdulah (Avdullah) Hoti odlično obavljajo poziciju premijera.

“Kako god, DSK poštuje izborni rezultat. Napravićemo neophodne promene i DSK će vredno raditi na povratku poverenja i ostvarenju (Ibrahim)Rugovine vizije za zemlju”, napisao Mustafa.

I kandidat Demokratskog saveza Kosova za premijera Avdulah Hoti je na konferenciji za novinare 14. februara u Prištini izjavio da preuzima "punu odgovornost" za rezultat svoje stranke na kosovskim izborima uz navode da su "rezultati drugačiji od očekivanih ".


Vanredni parlamnetarni izbori na Kosovu raspisani su početkom januara 2021. godine, nakon što je Ustavni sud Kosova krajem decembra 2020. godine osporio legitimitet Vlade na čelu sa Avdulahom Hotijem iz redova DSK, jer je glas poslanika Etema Arifija bio nevažeći, imajući u vidu da je bio pravosnažno osuđen kada je glasao za izbor Vlade.

XS
SM
MD
LG