Dostupni linkovi

EU pozvala Kinu da ukine zabranu emitovanja BBC-ja


Sjedište BBC-ja, London
Sjedište BBC-ja, London

Evropska unija (EU) pozvala je 13. februara Kinu da ukine zabranu emitovanja televizijskog kanala BBC World News, očigledno uvedenu kao kontra meru posle ukidanja dozvole za emitovanje u Britaniji kineskoj satelitskoj televiziji na engleskom jeziku CGTN.

EU je u saopštenju navela da je potez Pekinga dodatno ograničio "slobodu izražavanja i pristup informacijama unutar svojih granica", prekšio kineski ustav i Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima.

Dodaje se da je najava Hong Konga da će njegov javni emiter takođe prestati da emituje BBC dodatno "urušavanje prava i sloboda koje je u toku" na poluautonomnoj kineskoj teritoriji posle prošlogodišnjeg nametanja novog zakona o nacionalnoj bezbednosti.

"EU je i dalje čvrsto posvećena zaštiti medijske slobode i pluralizma, kao i zaštiti prava na slobodu izražavanja na mreži i van nje, uključujući slobodu mišljenja i širenja informacija bez ikakvog ometanja", navodi se u saopštenju.

Iako Velika Britanija više nije u EU, i dalje je članica Saveta Evrope, koje nadgleda sporazum iz 1989. godine koji se odnosi i na licence za emitovanje.

Britanija, SAD i strani dopisnici sa sedištem u Kini takođe su izrazili zabrinutost zbog zabrane BBC-ja.

Zabrana programa BBC-ja je simboličan potez Kine jer je emitovanje ograničeno samo na lance međunarodnih hotela i neke diplomatske prostore, što znači da većina Kineza ni ne može da ga gleda, ali dolazi u trenutku rastućih sukoba između Pekinga i zapadnih vlada zbog pitanja ljudskih prava, trgovine i pandemije COVID-a 19.

Kinesko regulatorno telo je ocenilo da BBC svojim sadržajem "ozbiljno" krši propise u zemlji navodeći da je televizija kršila princip prema kome "informacije treba da budu verodostojne i tačne" i "da ne škode nacionalnim interesima Kine".

Zvanični Peking je oštro kritikovao BBC zbog izveštavanja o korona virusu i progonu Ujgura, muslimanske etničke manjine u Kini.

XS
SM
MD
LG