Dostupni linkovi

WSJ: Kina odbila SZO dati podatke o prvim slučajevima COVID-19


Wuhan, grad u Kini koji se označava kao epicentar pandemije
Wuhan, grad u Kini koji se označava kao epicentar pandemije

Kina je odbila dati Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji sirove podatke o ranim slučajevima COVID-19, javio je u petak Wall Street Journal, pozivajući se na istraživača Svjetke zdravstvene organizacije koji je rekao da su imali veliku raspravu zbog nedostatka ovih detalja.

Službenici Svjetske zdravstvene organizacije rekli su da sirovi, personalizovani podaci mogu pomoći u utvrđivanju kako i kada se korona virus prvi put proširio u Kini, objavio je list, a prenosi Reuters.

Misija SZO, koja je provela četiri sedmice u Kini istražujući porijeklo pandemije COVID-19, rekla je ove sedmice da neće dalje istraživati pitanje je li virus izašao iz laboratorije, što su ocijenili "teško vjerovatnim", prenosi Reuters.

Iz misije su naveli da je njihova glavna hipoteza da je virus potekao od šišmiša, iako postoji nekoliko mogućih scenarija kako je prešao na ljude, vjerovatno prvo zarazivši drugu vrstu životinja.

Kada su ga novinari pitali zašto ne vjeruje da je virus potekao iz laboratorije Peter Ben Embarek, šef misije, rekao je u petak na brifingu da su naučnici iz laboratorija u Wuhanu njegovom timu rekli da ga nemaju. Da su ga proučavali prije izbijanja, rekao je, to ne bi bila tajna.

"Obično laboratorijski istraživači koji rade i otkriju nove viruse odmah objave svoja otkrića. To je uobičajena praksa širom svijeta, posebno kod novih, zanimljivih virusa", rekao je.

Ipak, generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus, rekao je da su sve pretpostavke i dalje otvorene.

"Pokrenuta su neka pitanja o tome jesu li neke hipoteze odbačene. Nakon razgovora s nekim članovima tima, želim potvrditi da sve hipoteze ostaju otvorene i da zahtijevaju daljnju analizu i proučavanje," rekao je Tedros.

"Dio tog rada može biti izvan nadležnosti i dometa ove misije. Oduvijek smo govorili da ova misija neće pronaći sve odgovore, ali su dodali važne informacije koje nas približavaju razumijevanju porijekla korona virusa", izjavio je Tedros.

Takođe je dodao da bi sažeti izvještaj o nalazima misije mogao izaći već sljedeće sedmice, nakon čega bi uslijedio konačni izvještaj "u narednim sedmicama". Oba će biti objavljena.

XS
SM
MD
LG