Dostupni linkovi

Britanski pravni eksperti označili odnos Kine prema Ujgurima kao genocid


Dokazivanje genocida je teško jer sud mora da utvrdi da su djela počinjena s namjerom da se u cijelosti ili djelomično uništi nacionalna, etnička, rasna ili vjerska grupa.
Dokazivanje genocida je teško jer sud mora da utvrdi da su djela počinjena s namjerom da se u cijelosti ili djelomično uništi nacionalna, etnička, rasna ili vjerska grupa.

U službenom pravnom mišnjenju koje je objavljeno u Velikoj Britaniji navodi se da postoje "vjerodostojni dokaz" da kineske vlasti provode genocid nad muslimanskom manjinom - Ujgurima.

U ovom pravnom mišljenju, koje je naručila grupa za ljudska prava Global Legal Action Network i Svjetski ujgurski kongres i Ujgurski projekat za ljudska prava, takođe se navodi da postoje dokazi i da je kineski predsjednik Si Đinping odgovoran za zločine protiv čovječnosti, prenosi BBC.

Službeno pravno mišljenje objavljeno u Velikoj Britaniji govori o dokazima o djelovanju države sa namjerom uništenja ujgurske muslimanske manjine u sjeverozapadnoj Kini.

Ovo djelovanje kineskih vlasti uključuje pritvaranje Ujgura, mjere kojima se spriječavaju žene da rađaju, kroz sterilizaciju i abortuse, kao i prisilno izmještanje ujgurske djece iz njihovih zajednica. Ovakve mjere dokazuju da kineska vlada kroz prisilne masovne sterilizacije želi provesti kontrolu ujgurske populacije.

Pravno mišljenje ističe odgovornost kineskog predsjednika Si Đinpinga u zločinima protiv čovječnosti i njegovu blisku uključenost u ciljanju Ujgura sa namjerom izvršenja genocida nad njima.

U pravnoj procjeni koju su naručili Global Legal Action Network, grupa za ljudska prava koja se fokusira na prekogranična pravna pitanja, Svjetski ujgurski kongres i Ujgurski projekat za ljudska prava se kaže:

"Na temelju dokaza koje smo vidjeli, ovo mišljenje zaključuje da postoji vrlo vjerodostojan slučaj da djela koja je kineska vlada provodila protiv ujgurskog naroda u Ujgurskoj autonomnoj regiji Sinđijaang predstavljaju zločine protiv čovječnosti i zločin genocida."

Pravno mišljenje prezentovano na 100 stranica profesionalna je procjena viših advokata Essex Court Chambers u Londonu, uključujući Alison Macdonald ugledne nezavisne pravne stručnjakinje – koji su procjenili dokaze i zakone i donijeli zaključake.

Ovakva procjena nema pravni status, poput sudske presude, ali se može koristiti kao osnova za pravnu radnju. Dokazivanje genocida je teško jer sud mora da utvrdi da su djela počinjena s namjerom da se u cijelosti ili djelomično uništi nacionalna, etnička, rasna ili vjerska grupa.

"Postoje uvjerljivi dokazi da su zatočenici podvrgnuti nizu oblika tjelesnog povrjeđivanja", iznosi se u mišljenju. "Pritvorenici su svjedočili da su kažnjavani elektrošokovima, prisiljavali da duže vremena ostanu u neugodnom položaju u kojem su izloženi stresu, da su premlaćivani, da im je uskraćivana hrana, da su bili okovani i vezivani."

Genocid takođe može uključivati prisilno premještanje djece iz jedne grupe u drugu. U mišljenju se kaže: "Postoje dokazi da su ujgurska djeca prisilno odvođena od roditelja. To uključuje smještanje u sirotišta bez saglasnosti kada su jedan ili oba roditelja u pritvoru ili obavezni smještaj u internate. (…) Činjenica da su djeca lišena mogućnosti da se bave ujgurskom kulturom (…) potkrepljuje dokaze da je njihovo prisilno uklanjanje izvedeno s namjerom da uništi ujgursko stanovništvo kao etničku grupu."

Pravno mišljenje temeljilo se na iscrpnoj šestomjesečnoj pravnoj procjeni javno dostupnih dokaza vlada, međunarodnih organizacija, akademskih naučnika, humanitarnih organizacija i medija. Dokumenti su obuhvatali svjedočenja preživjelih svjedoka, satelitske snimke i kinesku vladinu dokumentaciju koja je dospjela u javnost. Vrlo detaljno, mišljenje iznosi dokaze o onome što opisuje kao "porobljavanje, mučenje, silovanje, prisilnu sterilizaciju i progon Ujgura".

Ova stručna procjena je važna jer utire pravni put koji bi mogli da slijede britanske sudije kad bi se Parlament usaglasio s novim zakonodavstvom koje Visokom sudu omogućava da odlučuje o pitanjima genocida.

Indikativno je kako mišljenje navodi da postoji "vjerovatan" slučaj da ličnu odgovornost za genocid snose predsjednik Si i dva visoka kineska dužnosnika - Ksu Hailun, zamjenik sekretara narodnog kongresa Sinđijanga, i Čen Kuanguo, sekretar partije u Sinđijangu.

Procjena ukazuje na procurjele interne dokumente Komunističke partije i druge dokaze za koje kaže da pokazuju da "gospodin Si kontroliše u potpunosti državnu politiku te da je održao niz govora u kojima potiče kazneni tretman Ujgura. Gospodin Čen i gospodin Ksu su djelovali u toj politici osmišljavanjem i provođenjem mjera provedenih, uključujući masovno zadržavanje i nadzor".

U mišljenju se kaže: "Smatramo da postoji vjerodostojan postupak protiv svake od ove tri osobe zbog zločina protiv čovječnosti”, navodeći da “postoji vjerovatan zaključak da svaka od te tri osobe ima potrebnu namjeru uništavanja (Ujgura), kako bi se protiv njih podržao slučaj genocida."

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova dosljedno negira navode o kršenju ljudskih prava protiv Ujgura u Sinđijangu dok je kineska ambasada u Londonu optužila protivkineske snage na zapadu da su izmišljale "laži stoljeća" o kineskoj pokrajini Sinđijang gdje živi većinsko ujgursko stanovništvo.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG