Dostupni linkovi

Zabranu BBC World News u Kini London osudio kao napad na slobodu medija


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Kineski regulator za emitovanje zabranio je u četvrtak BBC World News, optužujući ga za nepoštivanje smjernica nakon kontroverznog izvještaja o postupanju prema ujgurskoj manjini u zemlji, piše AFP.

Odluka je uslijedila samo nekoliko dana nakon što je britanski regulator oduzeo licencu kineskom emiteru CGTN zbog kršenja zakona Velike Britanije o vlasništvu koje podržava država i izazvao optužbe za cenzuru iz Londona.

Ministar vanjskih poslova Dominic Raab nazvao je odluku o sprečavanju emitovanja vijesti u kontinentalnoj Kini "neprihvatljivim ograničavanjem slobode medija".

" Odluka Kine o zabrani BBC World News u kontinentalnoj Kini neprihvatljivo je ograničavanje slobode medija. Kina ima neka od najoštrijih ograničenja sloboda medija i interneta širom svijeta, a ovaj najnoviji korak samo će naštetiti ugledu Kine u očima svijeta”, tvitao je Raab.


Kina je zabranila emitovanje BBC World News-a u Kini, sedam dana nakon prijetnje da će se osvetiti nedavnim opozivom britanske dozvole za emitovanje kineskog državnog CGTN-a, prenosi AP.

Nacionalna uprava za radio i televiziju rekla je u petak da je BBC-jevo objavljivanje vijesti o Kini prekršilo zahtjeve da vijesti budu istinite i nepristrasne te da podriva kineske nacionalne interese i etničku solidarnost.

BBC se većinom ne može gledati u Kini izvan nekih hotela, preduzeća i stambenih objekata za strance.

Kineska vlada, piše AP, kritikovala je nedavne BBC-jeve izvještaje o pandemiji COVID-19 u Kini i navodima o prisilnom radu i seksualnom zlostavljanju u regiji Xinjiang, u kojoj žive Ujguri i druge pretežno muslimanske etničke grupe.

Također, podsjetimo u službenom pravnom mišljenju koje je objavljeno u Velikoj Britaniji navodi se da postoje "vjerodostojni dokaz" da kineske vlasti provode genocid nad muslimanskom manjinom - Ujgurima. Ovo mišljenje govori i o dokazima o djelovanju države sa namjerom uništenja ujgurske muslimanske manjine u sjeverozapadnoj Kini.

Britanski nadzorni organ Ofcom oduzeo je licencu za CGTN, kineski satelitski informativni kanal na engleskom jeziku, 4. februara. Kao razlog naveo je veze sa kineskom vladajućom Komunističkom partijom.

Portparol kineskog ministarstva vanjskih poslova, piše AP, rekao je da je Ofcom djelovao na "političkoj osnovi zasnovanoj na ideološkoj pristranosti" i da Kina zadržava pravo da odgovori kako bi zaštitila prava i interese kineskih medija.

XS
SM
MD
LG