Dostupni linkovi

Ambasada SAD-a i EU u BiH pružile podršku novom rukovodstvu VSTV-a


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

U zajedničkoj izjavi Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini (BiH) izražena je podrška novom rukovodstvu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH, izabranom u srijedu 10.februara.

''Očekujemo da novo rukovodstvo VSTV-a hitno ubrza pravosudne reforme koje su neophodne za integraciju Bosne i Hercegovine u EU. Naredni koraci VSTV-a će odredit njegov kredibilitet naspram javnosti kao i donatorskoj zajednici koja pomaže ovu instituciju, stoji u zajedničkoj izjavi.

Oni navode da je kredibilan, transparentan i pouzdan VSTV preduvjet za funkcionisanje vladavine prava u BiH, te izražavaju očekivanje od članova VSTV-a da vode svojim primjerom.

U izjavi podsjećaju da je glavni prioritet VSTV-a temeljita provedba izmjena i dopuna Zakona o VSTV-u koje se odnose na integritet, a nakon što Parlamentarna skupština BiH usvoji trenutni nacrt.

''Izmjene i dopune Zakona kojima se uspostavlja sistem provjera imovine, pravni lijek za odluke o imenovanjima, regulisanje sukoba interesa članova VSTV-a, poboljšane odredbe o razrješenju članova VSTV-a, te poboljšani disciplinski postupci za sudije i tužioce, sveukupno će ojačati integritet nosilaca pravosudnih funkcija'', stoji u saopštenju ovih institucija.

Nadalje je obrazloženo da to uključuje uspostavu Odjela za integritet u okviru Sekretarijata VSTV-a, zaduženog za provjeru izjava o imovinskom stanju, istovremeno osiguravajući da unapređenje praksi imenovanja i ocjenjivanja rada ostaju prioritet.

U skladu sa preporukama iz Priebeovog izvještaja (specijalni izvještaj, objavljen početkom decembra 2019. godine u Briselu, kojeg je sačinio nezavisni pravni stručnjak Rajnhard Pribe), VSTV mora uspostaviti rigorozan i kredibilan sistem provjera izjava o imovini kako bi počeo sa vraćanjem povjerenja javnosti u ovu instituciju i cjelokupno pravosuđe.

''Evropska unija u BiH i Ambasada SAD-a, zajedno sa drugim međunarodnim partnerima, te, što je najvažnije, građanima BiH, nastavit će pomno pratiti rad VSTV-a i cjelokupnog pravosuđa. Podržavamo konstruktivne korake s ciljem vraćanja povjerenja i unaprjeđenja funkcionisanja vladavine prava i učinkovitosti, integriteta i odgovornosti pravosuđa'', navedeno je u zajedničkoj izjavi.

Novoizabranom rukovodstvu VSTV-a čestitao je i Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, te poručio da narodi i građani BiH zahtjevaju i zaslužuju odgovoran pravosudni sistem.

“Vraćanje povjerenja javnosti u pravosudne institucije mora biti vodeće načelo u narednom periodu i uloga VSTV-a u tom procesu je presudna. Ova institucija treba predvoditi u naporima na reformi pravosuđa, osiguravajući nezavisnost, nepristranost i profesionalnost pravosuđa u BiH”, rekao je Inzko.

XS
SM
MD
LG