Dostupni linkovi

Ambasada SAD u BiH: VSTV da se obaveže na poboljšanje pravosudnog integriteta


Američka ambasada u Sarajevu
Američka ambasada u Sarajevu

Predstavnici međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini (BiH) komentarisali su na svojim Twitter nalozima izbor Halila Lagumdžije za novog predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV).

"Od najveće je važnosti da se novo vodstvo VSTV-a obaveže na poboljšanje pravosudnog integriteta, što je potrebno da bi se vratilo povjerenje građana i ispunili zahtjevi Evropske unije za ojačanu vladavinu zakona", naveli su iz Amabsade Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

Halil Lagumdžija izabran je za predsjednika VSTV-a BiH u srijedu 10. februara u Sarajevu. Na istoj sjednici su izabrane i dvije potpredsjednice Biljana Simeunović i Sanela Gorušanović-Butigan.

Oglasio se i šef Delegacije Evropske unije u BiH Johann Sattler.

“Važan dan za VSTV i vladavinu zakona. Očekujem da će danas izabrano vodstvo VSTV-a vratiti povjerenje građana u neovisno i nepristrano pravosuđe i vratiti kritične pravosudne reforme na pravi put. VSTV mora dati primjer”, naveo je Johann Sattler.

Kathleen Kavalec, šefica Misije OSCE-a u BiH, čestitala je novoizabranom rukovodstvu ove institucije.

„Misija podržava VSTV BiH kao ključnu instituciju čiji je mandat da osigura nezavisnost, nepristrasnost i profesionalizam bh. pravosuđa. VSTV BiH kao tijelo zaduženo ne samo za imenovanje sudija i tužilaca, već i za kreiranje, ocjenjivanje i diseminaciju pravosudne politike u BiH, ima ključnu ulogu u vraćanju povjerenja javnosti u pravosudne institucije, te mora biti predvodnik reformi u pravosuđu“, istakla je ambasadorica Kavalec.

Bivši predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija podnio je 20. decembra 2020. godine pisanu ostavku na sve funkcije u ovom tijelu.

Ostavka je uslijedila nakon što se Tegeltija našao u središtu afere sa snimkom na kojem navodno razgovara sa bivšom članicom VSTV-a Milijanom Buhom o imenovanju njene sestre na jednu od pravosudnih funkcija.

XS
SM
MD
LG