Dostupni linkovi

Mostar: Pregovori sindikata zdravstvenih radnika i Vlade ponovo za 10 dana


Šatori u kojima protestuju medicinski radnici ispred zgrade Vlade HNK
Šatori u kojima protestuju medicinski radnici ispred zgrade Vlade HNK

"Ovi pregovori su veliki pomak za sindikate zdravstvenih djelatnika i Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona. Zahtjevi su iznijeti u tolerantnoj atmosferi. Međutim, Vlada ostaje pri svom prijedlogu, a to je povećaju plaće u procentima što nije isto kao u koeficijentima, odnosno nije u skladu s Kolektivnim ugovorom liječnika stomatologije i medicine", kazao je nakon sastanka predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu Dalibor Vuković.

Ovo je bila prva runda pregovora predstavnika sindikata zdravstvenih radnika u Hercegovačko-neretvanskom kantonu s predstavnicima kantonalne vlade oko zaključivanja granskog Kolektivnog ugovora o pravima i obvezama poslodavca i radnika u oblasti zdravstva na području tog kantona te povećanja njihovih plaća.

Nastavak pregovora, kako je rečeno nakon sastanka, zakazat će predsjednik pregovaračkoga tima ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi Goran Opsenica za sedam do deset dana.

Do tada bi kantonalna Vlada i drugi sudionici zdravstvenog sustava trebali zauzeti stav po pitanju zahtjeva sindikata i eventualno približiti stavove sa zdravstvenim radnicima.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar Ivica Anić izrazio je nadu će se napokon ispoštovati njihovi zahtjevi.

Naglasio je da, prema neslužbenim podacima, imaju saznanja kako Vlada i Ministarstvo zdravstva vrše pritisak na sudstvo povodom tužbe koju su podnijeli protiv sindikata o zakonitosti samoga štrajka.

"Mi vjerujemo sudu i da ćemo i ovoga puta izići kao pobjednici", poručio je Anić.

Oko 2.500 članova Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu i Nezavisnog sindikata zaposlenika Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar od 10. decembra prošle godine nalazi se u generalnom štrajku.

Sindikalisti traže povećanje plaća i novi kolektivni ugovor o pravima i obvezama poslodavca i radnika u oblasti zdravstva.

Najavljuju da štrajk i dalje ostaje ako se ne ispoštuju njihovi zahtjevi, a to je potpuno izjednačenje koeficijenata kao i u Kolektivnom ugovoru liječnika stomatologije i medicine, poručio je Vuković.

XS
SM
MD
LG