Dostupni linkovi

Mostar: Vlada HNK nudi potpisivanje Kolektivnog ugovora, medicinski radnici nastavljaju štrajk


Šatori u kojima protestuju medicinski radnici ispred zgrade Vlade HNK

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) donijela je, na hitnoj telefonskoj sjednici, održanoj u utorak 26. januara, Odluku o ponudi za zaključivanje Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva na području ovog kantona, saopšteno je iz Vlade HNK.

Odluku je predložio ministar zdravstva, rada i socijalne zaštite ovog kantona Goran Opsenica.

Tim prijedlogom Vlada HNK nudi povećanje visine ličnih dohodaka i drugih prava radnicima u zdravstvu, na tragu procenata i prava koji su zagarantovani važećim kolektivnim ugovorom sa doktorima i stomatolozima, u jednakim omjerima.

Komentarišući Odluku Vlade, predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika HNK-a, Dalibor Vuković rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da se radi o starom prijedlogu Vlade, koji su zadravstvenim radnicima ponudili još u septembru 2020. godine i kojeg su sindikati odbili.

„Ovo je dokaz da Vlada i dalje neće sa nama da pregovara. Oni nama nude povećanje postotka, a mi tražimo da nam se poveća koeficijent za obračun plata“, kaže Vuković, dodajući da ostaju u šatoru ispred zgrade Vlade HNK.

„Naš protest se nastavlja i nećemo odustati od naših zahtjeva“, rekao je Vuković.

U saopštenju se navodi kako Vlada i ovom prilikom poziva reprezentativni sindikat na početak pregovora za pregovaračkim stolom.

Odluka Vlade uslijedila je nakon masovnih protesta zdravstvenih radnika u HNK, održanim u ponedjeljak 25. januara.

Iz sindikata traže od Vlade HNK-a da se, nakon više od godinu i po dana čekanja, potpiše novi Kolektivni ugovor, te da im se poveća koeficijent za obračun plata u iznosu od po 1 bod u naredne dvije godine, kako bi se dostiglo povećanje od 1,2 boda, što je ranije u pregovorima sa Vladom dobio Sindikat doktora medicine i stomatologije HNK-a.

Dva člana sindikata koji okupljaju zdravstvene radnike u Hercegovačko-neretvanjskom kantonu (HNK) proveli su noć u šatoru ispred zgrade Vlade ovog kantona u Mostaru.

Generalni štrajk je pokrenut 10. decembra 2020. godine, ali je prekinut 15. decembra odlukom Općinskog suda, nakon žalbe Vlade HNK-a. Štrajk je nastavljen 22. decembra, nakon što je Općinski sud Mostar presudio da je štrajk zakonit.

XS
SM
MD
LG