Dostupni linkovi

Zdravstveni radnici u Mostaru postavili šator ispred kantonalne Vlade


Šator ispred zgrade kantonalne Vlade, Mostar, 24. januar 2021.
Šator ispred zgrade kantonalne Vlade, Mostar, 24. januar 2021.

Zdravstveni radnici u Hercegovačko-neretvanskom kantona (HNK), koji sedmicama štrajkuju, postavili su nedelju navečer (24.januar) šator ispred zgrade kantonalne Vlade u Mostaru gdje će, kako su poručili, ostati do ispunjenja zahtjeva, odnosno do potpisivanja kolektivnog ugovora.

Za danas su najavili šetnju poslije koje će se vratiti u šator.

Zdravstveni radnici su u petak pozvali premijera Nevenka Hercega da smijeni ministra zdravstva Gorana Opsenicu i njegovog pomoćnika Antonija Vujicu, jer ih smatraju najodgovornijima što dosad nije potpisan kolektivni ugovor.

Iako su dva sindikata koji predstavljaju zdravstvene radnike u HNK i Vlada HNK 15. januara potpisali dugo očekivani usaglašeni protokol o pregovaranju, od početka pregovora još uvijek nema ništa.

Na press-konferenciji koju je u zgradi Vlade u Mostaru 22. januara održao pomoćnik ministra zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK, Antonijo Vujica, rečeno je kako je sporan pregovarački tim sindikata.

Sindikat Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar, prema njegovim riječima, ima potrebnu reprezentativnost, ako se uzme u obzir broj članova tog sindikata u odnosu na ukupan broj zaposlenih, ali ne i Nezavisni sindikat zaposlenih u zdravstvu HNK.

Dva sindikata koji zastupaju zdravstvene radnike u HNK odgovorili su da Vlada takvim stavom krši zakon, jer se nema pravo miješati u to ko će biti članovi sindikalnog pregovaračkog tima.

Zdravstveni radnici traže potpisivanje novog kolektivnog ugovora i povećanje koeficijenta za obračun plata od 1 bod u naredne dvije godine, kako bi se izjednačili sa povećanjem od 1,2 boda, što je već ranije dobio kantonalni Sindikat doktora medicine i stomatologije HNK-a.

Od 10. decembra 2020. godine su u generalnom štrajku, kojeg je 15. decembra prekinuo sud, po žalbi Vlade HNK-a, ali je Općinski sud Mostar 22. decembra poništio odluku o privremenom prekidu štrajka i štrajk proglasio legalnim.

XS
SM
MD
LG