Dostupni linkovi

Zdravstveni radnici Mostara: Rok kantonalnoj Vladi za Kolektivni ugovor


Press konferencija zdravstvenih radnika, Ivica Anić za mikrofonom i Dalibor Vuković (desno) - Mostar, 4. februar 2021.
Press konferencija zdravstvenih radnika, Ivica Anić za mikrofonom i Dalibor Vuković (desno) - Mostar, 4. februar 2021.

Dva sindikata koji predstavljaju zdravstvene radnike u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) na jugu Bosne i Hercegovine (BiH), dali su u četvrtak, 4. februara, rok kantonalnoj Vladi i Ministarstvu zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK-a do ponedjeljka, 8. februara, za konačni početak pregovora i potpisivanje Kolektivnog ugovora.

Iz Sindikata su saopštili da je Općinski sud u Mostaru, po drugi put u posljednja dva mjeseca, odbacio zahtjev Vlade HNK da se uvede privremena mjera zabrane štrajka zdravstvenih radnika.

„Mislim da su sve pravne stavke otklonjene i da sad nema više ništa što može osporavati početak naših pregovora. Očekujemo najkasnije u ponedjeljak da sjednemo za pregovarački stol oba tima (i sindikatâ i Vlade, prim. RSE) i da napokon zajedno potpišemo taj kolektivni ugovor i ispregovaramo ga“, izjavio je predsjednik Sindikata zaposlenika Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar, Ivica Anić.

Zdravstveni radnici u HNK stupili su u generalni štrajk 10. decembra prošle godine, nakon višemjesečnih zahtjeva da se napokon potpiše novi Kolektivni ugovor.

Stari kolektivni ugovor istekao je 2019. godine, a u novom Kolektivnom ugovoru medicinari traže povećanje koeficijenta za obračun plata za po jedan bod u naredne dvije godine.

Štrajk je prekinut 15. decembra odlukom Općinskog suda od kojeg je to zahtijevala Vlada HNK, ali je štrajk je nastavljen 22. decembra, nakon što je sud presudio da je štrajk zakonit.

Vlada HNK i predstavnici dva sindikata koji predstavljaju zdravstvene radnike u petak 15. januara potpisali su usaglašeni protokol o pregovaranju, ali do početka pregovora nije došlo.

U znak protesta zbog odugovlačenja kantonalne Vlade da započne pregovore, Zdravstveni radnici postavili su nedelju naveče 24. januara šator ispred zgrade kantonalne Vlade u Mostaru. Oni su tada poručili da će ostati tu do ispunjenja zahtjeva, odnosno do potpisivanja kolektivnog ugovora.

Iz sindikata su ranije saopštili da hitni slučajevi i zaraženi virusom korona primaju zdravstvenu njegu, dok su svi zakazani pregledi po ambulantama, na koje su pojedini pacijenti čekali mjesecima, otkazani.

XS
SM
MD
LG