Dostupni linkovi

Biden u pismu predsedniku Srbije: SAD će podržati postizanje trajnog sporazuma sa Kosovom


Predsednik SAD Džo Bajden (Joe Biden)

Predsednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) čestitao je Dan državnosti Srbije i poručio da će SAD i dalje podržavati Srbiju u evropskim integracijama, reformama i postizanju trajnog sporazuma sa Kosovom "koji je fokusiran na međusobno priznanje".

"I dalje ostajemo nepokolebljivi u podršci cilju Srbije u pogledu evropskih integracija i pružamo vam podsticaj da i dalje preduzimate teške korake ka postizanju tog cilja, uključujući uvođenje neophodnih reformi i postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji sa Kosovom, koji je fokusiran na međusobno priznanje", poručio je Bajden u pismu čestitki Aleksandru Vučiću, koje je objavljeno sa sajtu predsednika Srbije.

Kako se navodi, Bajden je rekao da se raduje saradnji sa predsednikom Srbije na produbljivanju prijateljskih veza i jačanju odnosa Srbije i Sjedinjenih Država.

"Snaga naših odnosa temelji se na dubokoj istoriji veza naših naroda koji su ratovali kao saveznici u oba svetska rata. Takođe cenimo našu blisku saradnju u borbi protiv pandemije korona virusa, dok se zajedno suočavamo sa ovim globalnim izazovom bez presedana", dodaje se.

Vučić: Moj odgovor se neće promeniti

Predsednik Srbije je izjavio 7. februara da je bilo pokušaja da se "međusobno priznanje" nametne kao konačno rešenje i u Vašingtonu, ali da je njegov posao da, kako je rekao, "štiti srpske nacionalne interese i da je Sretenje (Dan državnosti 15. februara) za nas mnogo važnija stvar od albanskih i američkih želja".

"Dobio sam čestitke, hvala mu za čestitku. Što se tiče priznanja to ne stoji ni u jednom aktu. Mi razumemo da je to nova američka politika, bilo je pokušaja da se ta sintagma nametne da je to nešto što treba da prihvatimo. U lice sam im rekao šta mislim o tome i moj odgovor se neće promeniti. Jasno je da im nije cilj sporazum već da do kraja ponize Srbiju", rekao je predsednik Srbije nakon prikaza sposobnosti dela jedinica Vojske Srbije u kasarni „Rastko Nemanjić“ u Pančevu na severu Srbije.

On je poručio i da nema ništa protiv da SAD "nešto žele".

"Želimo i mi, ali imamo različitu realnost i slobodarsku tradiciju, a sa druge strane, moramo da priznamo da će američka spoljnopolitička inicijativa ići u tom pravcu da Kosovo bude nezavisno", rekao je Vučić.

On je dodao i da je važno da očuva mir i da "ne odgovaram srcem".

"Suzdržavam se jer takvi odgovori ne bi doneli mnogo sreće Srbiji".

XS
SM
MD
LG