Dostupni linkovi

Predsednik SAD za rešenje koje će dovesti do uzajamnog priznanja Kosova i Srbije


Nova američka administracija u potpunosti podržava briselski dijalog između Kosova i Srbije čiji je cilj sveobuhvatni sporazum o normalizaciji, rekli su zvaničnici iz američkog State Departmenta za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Oni su istakli da će Sjedinjene Američke Države (SAD) nastaviti da podržavaju Kosovo i Srbiju u pregovorima o postizanju sveobuhvatnog rešenja.

“Kao što je predsednik (Joe) Biden rekao: Sveobuhvatno rešenje koje će dovesti do uzajamnog priznavanja, očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta obe države i jačanja njihovih demokratskih institucija od suštinske je važnosti za napredak Kosova i Srbije. To bi poboljšalo bezbednost i prosperitet obe zemlje, unapredilo njihove težnje za članstvom u Evropskoj uniji i drugim multilateralnim institucijama i podržalo trajni cilj cele Evrope, slobodne i mirne”, naveo je u pisanoj izjavi jedan predstavnik pres službe u State departmentu.

Ovim navodima se inače potvrđuje da će u toku nove administracije u Washingtonu biti veće kordinacije sa Briselom u pokušajima da se postigne sporazum između Beograda i Prištine, što nije bio slučaj sa prethodnom administracijom, na čelu sa bivšim predsednikom Donaldom Trumpom.

Potpisivanje sporazuma između Srbije i Kosova, u prisustvu bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa u Beloj kući, 4. septembra 2020.
Potpisivanje sporazuma između Srbije i Kosova, u prisustvu bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa u Beloj kući, 4. septembra 2020.

Šta se menja?

Odnosi između Srbije i Kosova uz napore međunarodne zajednice se u prethodnom periodu vodio na dva koloseka.

Od kad je bivši američki predstavnik za dijalog, Richard Grenell (Ričard) u oktobru 2019. godine, preuzeo dužnost da pomogne postizanje sporazuma, evropski zvaničnici su u više navrata istakli da ne postoji transatlantska saradnja u naporima oko Srbije i Kosova.

Specijalni predstavnik Evropske Unije (EU) za dijalog Miroslav Lajčak je više puta priznao da ne postoji komunikacija sa Grenelovom ekipom, a generalni sekretar Evropske službe za spoljne poslove, Stefano Saninno je početkom ove nedelje ocenio da su odnosi sa Trump administacijom bili “polarizovani” te da se vidi pozitivna perspektiva sa novim administracijom u SAD.

Aktuelni izaslanik EU za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak i donedavni izaslanih bivšeg američkog predsednika za isto pitanje Ričard Grenel.
Aktuelni izaslanik EU za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak i donedavni izaslanih bivšeg američkog predsednika za isto pitanje Ričard Grenel.

I susret koji je doveo do ekonomskog sporazuma koji su strane postigle 4. septembra 2020. u američkoj prestonici, organizovan je bez konsultacije sa evropskom stranom.

Inače američki zvaničnici su za Radio Slobodna Evropa (RSE) podsetili da je i američki državni sekterar Antony Bilken (Antoni) tokom saslušanja u Odboru za spoljne odnose američkog Senata, 19. januara pozdravio napore prethodne administracije na Kosovu i Srbiji, te da je između ostalog naveo da “postoje stvari koje možemo učiniti da pomognemo Kosovu da napreduje, a takođe se nadamo – koje će pokrenuti Srbiju napred”.

Srbija i Kosovo su u toku Grenellovog posredovanja potpisale više “pisama namere” koje su bile uglavnom ekonomskog karaktera i ticale se kopnene vazdušne i železničke povezanosti.

EU koja skoro deset godina pomaže dijalog o normalizaciji odnosa Prištine i Beograda je uglavnom o ovim dogovorima bila obaveštena preko medija.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG