Dostupni linkovi

Virtualni razgovor šefova diplomacija SAD-a, Britanije, Francuske i Njemačke


Državni sekretar SAD-a Antony Blinken
Državni sekretar SAD-a Antony Blinken

Šefovi diplomacija Britanije, Francuske, Njemačke i Sjedinjenih Država razgovarali su prvi put u gotovo tri godine na virtualnom sastanku na kome su europski saveznici pozdravili povratak Amerike u centar svjetske politike pod predsjednikom Joeom Bidenom.

Kako je saopćio britanski Foreign Affairs, ministri vanjskih poslova tri europske zemlje i državni sekretar SAD-a vode virtualne razgovore o pitanjima koja uključuju Iran, Kinu, Mjanmar, klimatske promjene i pandemiju korona virusa.

Posljednji put su se glavni dužnosnici vanjskih poslova te četiri zemlje sreli u aprilu 2018. godine.

Razgovor državnog sekretara SAD-a Antonyja Blinkena, i ministara vanjskih poslova Britanije Dominka Raaba, Njemačke Heika Maasa i Francuske Jean-Yvesa Le Driana održan je dan nakon što je Biden poručio američkim diplomatima u State Departmentu "Amerika se vratila, diplomacija se vratila".

Biden je napravio oštar zaokret u odnosu na politiku "Amerika na prvom mjestu" svog prethodnika bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, o pitanjima kao što su klimatske promjene i Rusija.

Jedan od prvih Bidenovih poteza kao predsjednika je da vrati SAD u Pariški klimatski dogovor iz koga je Trump povukao zemlju.

Biden je 4. februara rekao da su prošli dani kada se SAD povinuje ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu. On je rekao da će povući Trumpovo naređenje o povlačenju američkih trupa stacioniranih u Njemačkoj i da će prekinuti potporu vojnoj ofenzivi Saudijske Arabije u Jemenu.

Britanija, koja vodi G-7 - grupu industrijaliziranih država - ove godine treba biti domaćin klimatske konferencije u novembru. Ona je pozdravila novi fokus SAD-a o surađivanju s svojim saveznicima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG