Dostupni linkovi

SAD će okončati svoju podršku operacijama u Jemenu


Sigurnosne snage na ulicama Sane u Jemenu tokom 24-satnog policijskog sata

Američki predsjednik Joe Biden najavit će novog specijalnog izaslanika za Jemen kao i kraj američke podrške ofanzivnim operacijama koalicije koju predvodi Saudijska Arabija, rekao je savjetnik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Jake Sullivan.

Ovi potezi pokazuju da Biden planira pojačati američku ulogu u diplomatskim naporima da se završi sukob između vlade koju podržava Saudijska Arabija i iranskog Huti pokreta tokom kojeg je stvorena najveća humanitarna kriza na svijetu.

Rat je izbio 2014. godine između jemenske vlade i pobunjeničkog pokreta Huti, a eskairao je godinu dana kasnije kada su Saudijska Arabija i osam drugih arapskih država uz podršku Sjedinjenih Država, Velike Britanije i Francuske, započele zračne napade na Hute.

Biden će najaviti “kraj američke podrške operacijama u Jemenu” rekao je Sullivan u Bijeloj kući.

“To je obećanje koje je dao u kampanji i koje će ispuniti. Sullivan je također rekao da će Biden imenovati specijalnog izaslanika za Jemen, ali nije rekao o kome se radi. Izvori navode da bi na ovo mjesto mogao biti imenovan diplomata Timothy Lenderking.

U građanskom ratu u Jemenu ubijeno je na desetine hiljada ljudi, uključujući i veliki broj civila, dok se 80 posto od 24 miliona stanovnika ove zemlje nalazi na rubu siromaštva.

Koalicija koju predvodi Saudijska Arabija intervenisala je u martu 2015. godine na strani jemenske vlade, a administracija bivšeg predsjednika SAD Donalda Trumpa pružila im je podršku. No, sve veći broj žrtava i rastuća humanitarna kriza potakli su zahtjeve republikanskih i demokratskih zastupnika za ukidanjem američke podrške Rijadu.

Ujedinjene nacije pokušavaju posredovati u mirovnim pregovorima između jemenske vlade i Huta.

“Svaki potez koji smanjuje broj oružja, vojnih aktivnosti, treba biti pozdravljen i treba mu se dati više prostora i nade ne samo u pregovorima, već i među stanovnicima jemena”, rekao je glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric.

Jemenci u strahu zbog mogućeg proglašavanja Hutija teroristima
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:44 0:00

XS
SM
MD
LG