Dostupni linkovi

Biden najavio tvrđi pristup prema Rusiji 


Američki predsjednik Joe Biden rekao je u četvrtak u obraćanju u State Departmentu da Sjedinjene Države više neće “okretati glavu” pred agresivnim djelovanjem Moskve, proglasivši novi, tvrđi pristup Washingtona.

“Predsjedniku Putinu sam jasno dao do znanja, na način koji se veoma razlikuje od mog prethodnika, da su završeni dani u kojima su Sjedinjene Države ‘okretale glavu’ pred ruskim agresivnim aktivnostima, sa ometanjem naših izbora, cyber napadima i trovanja građana”, rekao je Biden. On je sa Putinom razgovarao telefonom krajem januara.

“Nećemo se ustručavati povećati troškove Rusiji i braniti svoje vitalne interese i svoje ljude. I bit ćemo učinkovitiji u suočavanju sa Rusijom kada sarađujemo ili kada smo u koaliciji i sa istomišljenicima”.

Bidenov prethodnik, Donald Trump često je bio na meti kritika da je previše prijateljski raspoložen prema Moskvi.

U govoru pred State Departmentom Biden je također rekao za nedavno hapšenje ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog “politički motivisano”.

Sa druge strane, uprkos brojnim razilaženjima, Washington i Moskva su se dogovorili ranije ove sedmice da produže Novi START ugovor o kontroli naoružanja za još pet godina.

Biden je također obećao da će popraviti saveze i ponovo uspostaviti kontakte sa svijetom.

“Američko liderstvo” mora se suočiti sa porastom autoritarizma i ujediniti sa partnerima u borbi protiv globalnih izazova poput pandemije COVID-19 ili klimatskih promjena, rekao je Biden.

U govoru pred State Departmentom Biden je također rekao da će nastojat da poveća godišnji broj primljenih izbjeglica na 125.000 godišnje, što je povećanje više od osam puta nakon što je bivši predsjednik Donald Trump smanjio prijem na do sada najnići nivo.

On je također, kao što je ranije najavio njegov savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sulivan, najavio da SAD povlače svoju podršku vojnoj kampanji u Jemenu, zahtjevajući da rat, koji traje više od šest godina, “mora završiti”.

“Kako bismo potcrtali našu predanost, ukidamo svu američku podršku ofanzivnim operacijama u ratu u Jemenu, uključujući prodaju oružja”, rekao je Biden.

XS
SM
MD
LG