Dostupni linkovi

Njemačka pozdravila Bidenovu odluku o prekidu povlačenja američkih vojnika


Američki vojnici u Grafenwoehru, Njemačka (mart 2020.)
Američki vojnici u Grafenwoehru, Njemačka (mart 2020.)

Njemačka je pozdravila američku odluku da prekine s povlačenjem vojnika iz Njemačke koje je planirao bivši predsjednik Donald Trump, izjavio je 5. februara portparol savezne vlade Steffen Seibert.

"Uvijek smo bili uvjereni da stacioniranje američkih vojnika ovdje u Njemačkoj služi evropskoj i transatlantskoj sigurnosti i stoga je ono u našem obostranom interesu", izjavio je Seibert na redovnoj vladinoj pres-konferenciji.

Dodao je da je višedecenijska saradnja između njemačkih i američkih oružnih snaga visoko cijenjena i dio je transatlantskog prijateljstva.

Američki predsjednik Joe Biden objavio je u četvrtak da će planovi njegovog prethodnika Trumpa o povlačenju oko 12.000 američkih vojnika iz Njemačke biti "stavljeni na čekanje".

Naglasio je da neće biti nikakvog povlačenja do kompletiranja opsežnog razmatranja američkog vojnog prisustva širom svijeta.

Trump je objavio djelimično povlačenje američkih vojnika iz Njemačke prošlog ljeta. On je opravdao tu odluku nedovoljnim njemačkim ulaganjima u vojsku.

XS
SM
MD
LG