Dostupni linkovi

Vučić: Nismo nimalo srećni zbog uspostavljanja odnosa Izraela i Kosova


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Francuska, Pariz, 1. februar 2021.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Francuska, Pariz, 1. februar 2021.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 1. februara u Parizu, nakon sastanka sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, da Beograd nije nimalo srećan zbog uspostavljanja diplomatskih odnosa Izraela i Kosova i da to neće pozitivno uticati na odnose Srbije sa jevrejskom državom.

"To je bilo očekivano već šest meseci, zato u Vašingtonu (4. septembra 2020. godine) i nismo hteli da potpišemo dokument zajedno s Albancima i Amerikancima. Nismo hteli to da podstičemo, već da podstaknemo Izrael da to ne uradi, ali Izrael je izabrao da im je Amerika najvažnija. To neće sjajno uticati na naše odnose, ali otvara neke druge perspektive o kojima ne bih sada da govorim", rekao je Vučić za televiziju Pink.

Posle sastanka s predsednikom Francuske Emanuelom Makoronom, Vučić je kazao da posle uspostavljanja diplomatskih odnosa Izraela i Kosova više nijedna muslimanska zemlja neće hteti da prizna kosovsku nezavisnost.

Vučić je naveo da će Srbija sada čekati da vidi da li će Priština da poštuje svoj deo vašingtonskog sporazuma i da li će dozvoliti da se pravi pruga od Prištine do Merdara.

"Ceo trik je da oni hoće da prave prugu preko Kosovske Mitrovice, Leposavića i Zvečana sa Kraljevom i Raškom da bi nam uzeli srpske železnice na severu Kosova. Mi smo tražili i put i prugu od Prištine do Merdara, oni za to nisu zainteresovani, jer tu nema srpske železnice koju bi mogli da uzmu", rekao je Vučić.

On je kazao da Srbija sada čeka podelu energetskih reursa jezera Gazivode sa Kosovom, na osnovu vašingtonskog sporazuma, jer Beograd "trenutno nema ništa" od Gazivoda.

"Video sam da je Palmer (Metju, zvaničnik američkog Stejt departmenta) strahovito upirao da se završi sporazum Izraela i Kosova, a znam da je bio protiv vašingtonskog sporazuma. E sad ćemo da vidimo da li hoćeš da podelimo energetske reurse jezera Gazivoda", naveo je Vučić.

'Kod Albanaca ne vidim želju za postizanjem kompromisa'

Vučić je u Parizu izjavio da kod kosovskih Albanaca ne vidi želju za postizanjem kompromisnog rešenja sa Beogradom.

"Ključno pitanje je da li će neko u Prištini da razume da oni nisu bogom dani da očekuju da dobiju ono što je u njihovoj fontani želja, već da moraju da razgovaraju, da postignu kompromis. Ja tu želju kod njih ne vidim", kazao je Vučić za Pink.

On je naveo da kod kosovskih stranaka, koje bi prema istraživanjima trebalo da pobede na predstojećim parlamentarnim izborima, partijama bivših premijera Kosova, Aljbina Kurtija i Ramuša Haradinaja, vidi samo želju za stvaranjem "velike Albanije".

Bijela kuća: Potpisan sporazum Srbija - Kosovo
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:08 0:00

"Ja (kod tih stranaka) ne vidim ništa što bi moglo da nas približi ozbiljnom dijalogu", dodao je Vučić.

Vučić je rekao da veruje u značajnu ulogu Makrona i Francuske u rešavanju kosovskog pitanja.

"Makron ima velike ambicije i perfektno poznaje geoplitiku. Za razliku od drugih (lidera), nije strašljiv u pronalaženju alternativnih rešenja. Bilo bi dobro kada bi imao više slobode u toj vrsti političkog delovanja", naveo je predsednik Srbije.

Kosovo i Izrael su u ponedeljak, 1. februara formalno uspostavili diplomatske odnose nakon što su na ceremoniji, održanoj putem virtuelnog linka, ministrka spoljnih poslova i dijaspore Kosova Meliza Haradinaj-Stublla i ministar spoljnih poslova Izraela Gabriel Ashkenazi potpisali dokument u kojem se navodi da dve države uspostavljaju diplomatske odnose.

Ministar Ashkenazi je potpisivanje sporazuma o uspostavljanju diplomatskih odnosa ocenio “istorijskim”. "Uspostavljanje diplomatskih odnosa sa Kosovom važan je korak“, naglasio je on.

Sa druge strane, ministrka spoljnih poslova i dijaspore Kosova Haradinaj-Stublla je navela da uspostavljanje diplomatskih odnosa sa Izraelom ne bi bilo moguće bez pomoći Sjedinjenih Država.

Uz podršku Francuske drugačiji način prisupanja EU

Vučić je takođe za televiziju Pink izjavio da će Beograd imati ozbiljnu podršku Francuske na putu ka Evropskoj uniji (EU) i da veruje da će u procesu pristupanja biti velikih promena i drugačijeg pristupa.

Posle sastanka s predsednikom Francuske Emanuelom Makoronom, Vučić je rekao da su najviše razgovarali o odnosu Beograda i Prištine i da su to pitanje povezivali s evropskim putem Srbije.

"Verujem da će biti velikih izmena i drugačijeg pristupa u skladu s novom metodologijom (u pregovorima o članstvu u EU) koju je Srbija prihvatila. Sada će nam poglavlja otvarati po klasterima i verujem da u jednoj godini možemo da otvorimo više poglavlja nego u prethodne tri ili četiri godine", kazao je Vučić.

On je naveo da zbog geopolitičke promene odnosa snaga u svetu ne bi isključio da dođe i do nekih drugih sporazuma u budućnosti koji bi i Srbiji i EU pomogli, a koje danas niko i ne nazire.

"Verujem da postoje neka inovativna rešenja o kojima je moguće razgovarati, ali nisam vlastan da prvi govorim o tome u javnosti, prepustiću to našim francuskim prijateljima", rekao je Vučić.

Makron u septembru ili oktobru dolazi u posetu Srbiji

Vučić je nakon sastanka sa predsednikom Francuske najavio da će Makron doći u Beograd u septembru ili oktobru i da će dve zemlje tada potpisati mnogo ugovora.

"Makron dolazi u septembru ili oktobru u Srbiju, biće to velika poseta, imaćemo mnogo ugovora da potpisujemo. Uveren sam da ćemo napraviti veliki rezultat u odnosima Srbije i Francuske, u interesu građana Srbije", rekao je Vučić televiziji Pink.

Posle sastanka s francuskim predsednikom u Jelisejskoj palati, Vučić je rekao da su "imali dobre razgovore" i da je "srećan što Makron razume težinu pozicije Srbije".

Vučić je na svom Instagram nalogu uoči putovanja u Francusku najavio da će sa Makronom razgovarati o tri teme, o mogućim rešenjima za Kosovo, o evrointegracijama Srbije i saradnji dveju zemalja na ekonomskom planu i na projektu izgradnje beogradskog metroa.

Poslednji susret Vučić i Makron su imali u Parizu, u julu 2020. godine, kada je u glavnom gradu Francuske održan i video-samit o Kosovu, čiji su domaćini bili Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel.

Vučić je tada sa Makronom razgovarao u četiri oka a razgovaralo se o tri ključne teme, odnosima Srba i Albanaca i rešenju kosovskog pitanja, bilateralnim odnosima i kako pojačati saradnju u domenu obrazovanja, kulutre, ekonomije i ulaganja.

Vučić je tada obavestio Makrona da Srbija prihvata novu metodologiju u pregovorima sa EU, koju je inicirao predsednik Francuske.Makron je boravio u dvodnevnoj poseti Srbiji 15. jula 2019. godine. Tada je izjavio da su ”Srbija i Kosovo evropske države i mi (Francuska) moramo da pomognemo da se to prevede u činjenice“, rekao je tada Makron.

A na pitanje može li Francuska da ponudi konkretno rešenje za nastavak dijaloga, Makron je tada rekao „nisam tu da vam dajem lekcije“, ali je dodao i da Evropska unija ne može više da se širi dok se ne reformiše.

XS
SM
MD
LG