Dostupni linkovi

Vučić o poseti Makrona: Ka višem nivou saradnje


Aleksandar Vučić i Emanuel Makron na konferenciji u Praizu, 2018.
Aleksandar Vučić i Emanuel Makron na konferenciji u Praizu, 2018.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naveo je da poseta predsednika Francuske Emanuela Makrona, koji u ponedeljak dolazi u dvodnevnu posetu Srbiji, predstavlja potvrdu da su Srbija i Francuska na dobrom putu da dostignu više nivoe političke i ekonomske saradnje.

Vučić je na društvenoj mreži Instagram napisao da je posle bezmalo dve decenije, prvi predsednik Francuske u poseti Srbiji i to u godini u kojoj se obeležava 180-godišnjica uspostavljanja diplomatskih odnosa.

"Dolazi u Beograd, u jedan od samo pet gradova van Francuske ovenčanih ordenom Legije časti, koji je srpska prestonica zaslužila 'za žrtve, hrabrost i veličanstven otpor u Velikom ratu', u Beograd koji je jedinstven po Spomeniku zahvalnosti Francuskoj i u Srbiju, čija je borba za slobodu bila inspiracija jednom Viktoru Igou", napisao je Vučić na Instagramu.

On je dodao da mu je čast što će moći da poželi dobrodošlicu Emanuelu Makronu i istakao da poseta predstavlja i "potvrdu da su Srbija i Francuska na dobrom putu da dostignu više nivoe političke i ekonomske saradnje, kakve zaslužuju njihovo postojano prijateljstvo i proklamovano strateško partnerstvo".

Stefanović: Biće primenjene sve bezbednosne mere

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je da je sve spremno za dolazak predsednika Francuske i da će tokom njegovog boravka biti primenjene sve bezbednosne mere.

"MUP će se truditi da bude efikasan i da sva zadržavanja budu što kraća. Imaćemo dovoljan broj pripadnika policije da preusmeravaju saobraćaj", rekao je Stefanović, a prenela TV N1.

Stefanović je rekao da je poseta Makrona važna kao poruka za evropske integracije Srbije, ali i za dalji ekonomski i sveokupni razvoj zemlje.

XS
SM
MD
LG