Dostupni linkovi

Mihajlović: Razdvajanje delatnosti u Srbijagasu ide sporo, zatražiću pomoć premijerke i predsednika


Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović, Beograd, 14. januar 2021.
Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović, Beograd, 14. januar 2021.

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je 1. februara da je razdvajanje delatnosti "Elektroprivrede Srbije" i "Distribucije ODS" završeno, dok u "Srbijagasu" stvari idu sporije, te da će zatražiti pomoć predsednice Vlade i predsednika Republike, kako bi se delatnosti i u ovom javnom preduzeću odvojile.

"EPS smo potpuno razdvojili i to su danas dva nezavisna preduzeća koja funkcionišu odvojeno. U Srbijagasu stvari idu sporije, što nije dobro, jer ako nemamo razvijen gasni sektor imaćemo i dalje najveću cenu u Evropi. S druge strane, vidimo da novac odlazi u Srbijagas i ko zna gde dalje", rekla je Mihajlović u Privrednoj komori Srbije (PKS) na prezentaciji i javnoj raspravi o izmenama i dopunama Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima.

Ministarka energetike Zorana Mihajlović: Srbija želi gas i iz drugih država
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:10:46 0:00

Mihajlović je dodala i da je Ministarstvo dobilo puno dokumenata od zaposlenih o poslovanju Srbijagasa i povezanih firmi.

"Pozivam i ostale da nam se obrate, pošalju komentare, materijale i sve što misle da nije dobro u tim preduzećima, kako bi ih učinili bržim i efikasnijim u radu", rekla je ona, a saopštilo je ministarstvo.

Mihajlović je 23. januara izjavila da je od od Državne revizorske institucije (DRI) zatražila da proveri poslovanje javnog preduzeća "Srbijagas", saopštilo je njeno ministarstvo.

Kako je obrazloženo u saopštenju, ona je rekla da država „upumpava“ previše novca u „Srbijagas“, a da za rezultat „nema snažno i profitabilno preduzeće“.

„Ministarstvo je uradilo ono što je u našem okviru, predložili smo određene promene, one su usvojene i iza toga je stala cela Vlada. Ako budemo uočili da neko ne poštuje odluke Vlade, predložiću smene i u tom preduzeću, a sve dalje mora da bude odluka Vlade“, rekla je Mihajlović za TV Kurir, a prenelo ministarstvo.

Ona je dodala da će 2021. godina biti važna za sektor energetike, zbog usvajanja novih zakona, reorganizacije javnih preduzeća i novog plana investicija u energetici.

Kraće procedure sa novim zakonom o rudarstvu

Govoreći o izmenama zakona, Mihajlović je navela da je Ministarstvo rudarstva i energetike pripremilo četiri osnovna zakona, koji su baza i osnova, kako je rekla, za više investicija i nova radna mesta u Srbiji.

"Da bismo došli do izmena i dopuna, radili smo zajedno sa privredom i svim važnim institucijama. Zakon koji danas predstavljamo je moderan zakon, koji će omogućiti sigurnost za investitore, da efikasno i brzo mogu da uđu u istraživanja, a kasnije i u eksploataciju", rekla je ona.

"Izmenama ćemo omogućiti ubrzanu proceduru za svakog investitora, uvodimo elektronsko rudarstvo, neke postupke smo ukinuli, za neke skratili vreme, i duboko verujem da će za mesec, mesec i po dana, investitori moći da dobiju sve potrebno da krenu u rudarski projekat", precizirala je ona.

Prema njenim rečima, kruna svega je zaštita životne sredine.

"Konačno će se na domaćinski način upravljati mineralnim resursima, s obzirom na to da danas naše rezerve vrede 200 milijardi dolara. Кroz ceo zakon smo obavezali sve da zaštita životne sredine bude dodatno ispoštovana kroz definisane procedure", rekla je ona.

Mihajlović je podsetila da je 2015. godine udeo rudarstva u BDP-u iznosio 2,1 odsto, dok je prošle godine to bilo 1,6 procenata.

Dodala je da je novina zakona je i osnivanje rudarsko-geološke komore, kao što je imaju i inženjeri.

"Komora će se baviti edukacijom rudara i geologa, ali i izdavanjem licenci, dok ćemo Geološkom zavodu vratiti značajnu ulogu, jer tu se nalazi naša nacionalna baza", rekla je Mihajlović.

Čadež: Pozivam kompanije da kažu šta treba da se popravi u oblasti rudarstva

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež pozvao je kompanije u Srbiji da se aktivno uključe u javnu raspravu o izmenama Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, kako bi svojim predlozima učinili da ovaj zakon bude u funkciji privrede.

"U sektoru rudarastva radi oko 2.000 kompanija koje imaju godišnji prihod od oko 9,5 milijardi evra i one treba da se čuju. Zato je važno da se privreda uključi u javnu raspravu, da vidimo koja su to rešenja koja su dobra, ali i da vidimo gde predlog još može da se poboljša, naročito kada govorimo o predvidvosti poslovanja u Srbiji i pitanjima eksploatacije i dozvole za eksploataciju", rekao je Čadež, koji je zajedno sa ministararkom rudarstva i energetike učestvovao u javnoj raspravi o ovom zakonu.

Čadež je posebno istakao novine u zakonu, poput E-rudarstva koji će ubrzati izdavanje potrebnih dozvola i dodao da uz rudarstvo i preradu rude treba da se razmišlja o tome kako da se investicije u rudarstvo iskoriste za domaće proizvodne i prerađivačke kapacitete.

XS
SM
MD
LG