Dostupni linkovi

Mihajlović: Zatražena revizija poslovanja 'Srbijagasa'


Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da je od Državne revizorske institucije (DRI) zatražila da proveri poslovanje javnog preduzeća "Srbijagas", saopštilo je to ministarstvo.

Mihajlović je, navodi se u saopštenju, rekla da država „upumpava“ previše novca u „Srbijagas“, a da za rezultat „nema snažno i profitabilno preduzeće“.

„Ministarstvo je uradilo ono što je u našem okviru, predložili smo određene promene, one su usvojene i iza toga je stala cela Vlada. Ako budemo uočili da neko ne poštuje odluke Vlade, predložiću smene i u tom preduzeću, a sve dalje mora da bude odluka Vlade“, rekla je Mihajlović za TV Kurir, a prenelo ministarstvo.

Ona je dodala da će 2021. godina biti važna za sektor energetike, zbog usvajanja novih zakona, reorganizacije javnih preduzeća i novog plana investicija u energetici.

Mihajlović, koja je resor ministarstva energetike preuzela krajem oktobra, izjavila je ranije u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je uverena da će Srbija uspeti da se uskladi sa regulativama Evropske unije (EU) i sprovesti devirsifikaciju gasa koje će omogućiti konkurenciju, te da će transformisati javna preduzeća iz oblasti energetike koja trenutno posluju na teret države i uz gubitke.

U 2019. godini Vlada Srbije je javnom preduzeću „Srbijagas“, koje drži monopol na gasnom tržištu Srbije, otpisala dug od 1,2 milijarde evra.

Kritike zbog višegodišnjeg odlaganja Srbije da restrukturira preduzeće „Srbijagas“, odnosno da razdvoji distribuciju i trgovinu gasom od transporta i skladištenja, uputila je i Energetska zajednica.

U Energetskoj zajednici ukazali su da Srbija godinama krši ne samo pravila Evropske unije (EU), već i sopstvene zakone.

Neophodnost reforme “Srbijagasa” kao jedan od prioriteta u sektoru energetike redovno se pojavljuje i u godišnjim izveštajima Evropske komisije o napretku Srbije.

U poslednjem, za 2020. godinu Evropska komisija ukazuje na to da u okviru “Srbijagasa” nisu razdvojene delatnosti čime bi se omogućila konkurencija i pristup drugim akterima na tržištu u skladu sa pravilima EU.

Ministarka energetike Zorana Mihajlović: Srbija želi gas i iz drugih država
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:10:46 0:00

XS
SM
MD
LG