Dostupni linkovi

Vlada Crne Gore: Nismo odbili vakcinu, neka Statis prvo izvrši kontrolu kvaliteta


Statis želi da Crnoj Gori donira 10.000 doza kineske vakcine

Vlada Crne Gore i Ministarstvo zdravlja nikada nisu iznijeli stav o odbijanju donacije biznismena Petrosa Statisa, a zbog predostrožnosti kontrole kvaliteta sarađuju isključivo sa proizvođačima vakcina i vladama zemalja koje su uključene u njihov razvoj, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja Crne Gore, povodom ponude grčkog biznismena da Crnoj Gori donira 10.000 Sinopharm vakcina.

Statis je za Radio Slobodna Evropa pojasnio da je stupio u kontakt sa predstavnicima Sinofarma u Dubaiju, gdje se ta vakcina već koristi, i rezervisao 50.000 jedinica za Crnu Goru, od kojih bi 10.000 bila njegova donacija.

“Predlažemo da gospodin Statis vakcinu ustupi Ujedinjenim Arapskim Emiratima, koji će izvršiti kontrolu kvaliteta vakcina, a potom je donirati nama. Dakle, želimo da poručimo da prihvatamo jedino donacije koje prolaze sistem kontrole kvaliteta i svaka takva donacija je dobrodošla”, navodi se u saopštenju Ministarstva i dodaje da vakcina postaje neupotrebljiva ukoliko se nađe izvan temperaturnog režima (od + 2 do + 8).

Ponuda o Statisovoj donaciji je objavljena posredstvom kabineta predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića 21. januara, a kontradiktorne izjave u Ministarstvu zdravlja o tome hoće li biti prihvaćena su bile povod oštrih kritika opozicije, koji tumače da je riječ o političkim razlozima neprihvatanja donacije.

“Ne želimo da vjerujemo da su motivi isključivo politički i da prihvatanje donacije ministarka doživljava kao odraz svoje nesposobnosti da obezbijedi vakcine građanima o čijem zdravlju je zadužena da brine”, izjavio je dr Halil Duković iz Đukanovićeve Demokratske partije socijalista (DPS).

Ministarka zdravlja Borovinić Bojović je na tu poziciju izabrana 4. januara kada je izglasana nova Vlada od strane tri koalicije predvođene Demokratskim frontom, Demokratama i građanskim pokretom URA, koji su osvojili vlast na izborima 30. avgusta.

Biznismen Petros Statis je dugogodišnji zakupac najekskluzivnijih hotela Sveti Stefan i Miločer, gdje trenutno gradi novi hotel Kraljičina plaža, čemu se lokalno stanovništvo protivi. Sve poslovne aranžmane i potrebne dozvole ostvario je tokom vladavine Đukanovićevog DPS-a.

U Crnoj Gori je i dalje neizvjestan početak vakcinacije protiv korona virusa, jer vakcina nema.

Ministarka zdravlja Borovinić Bojović je izjavila 26. januara da je ugovor o nabavci vakcina sa kompanijom Pfizer (Fajzer) u finalnoj fazi, a da je potpisan predugovor sa kineskim proizvođačem Sinopharm o isporuci 150.000 vakcina. U prvom kvartalu godine se, prema njenim riječima, očekuje i isporuka 50.000 doza ruske vakcine. Iz Ministarstva je više puta ponovljeno da će imunizacija početi krajem januara ili početkom februara.

Crna Gora je i dalje zemlja sa najviše aktivno oboljelih od COVID-19 na 100.000 stanovnika (1227), i sa najvećom četrnaestodnevnom incidencijom novih slučajeva infekcije korona virusom (950). Četrnaestodnevna incidencija je broj novih slučajeva infekcije tokom 14 dana na 100.000 stanovnika.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje, 28.januara je korona virus potvrđen kod još 463 osoba, a preminulo je sedam pacijenata povezanih sa COVID-19.

Trenutno je 7619 aktivnih slučajeva COVID-19.
Od početka pandemije je inficirano preko 60.000 osoba, a preminulo je 790.

XS
SM
MD
LG