Dostupni linkovi

EU izdvaja 9,5 miliona eura za zdravstveni sistem Crne Gore


Medicinski radnici tretiraju pacijente oboljele od COVID-19
Medicinski radnici tretiraju pacijente oboljele od COVID-19

Potpisan je Sporazum o finansijskoj podršci Evropske unije (EU) zdravstvenom sektoru Crne Gore u borbi protiv COVID-19 u iznosu od 9,5 miliona eura.

Potpisale su ga šefica Delegacije EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa i glavna pregovaračica sa EU Zorka Kordić.

Ova bespovratna pomoć je usmjerena na pružanje podrške zdravstvenom sektoru nakon završetka zdravstvene krize, a obuhvata ulaganje u infrastrukturu, opremu i ljudske kapacitete zdravstvenog sistema Crne Gore, kazala je Popa.

Sporazumom je predviđena i nabavka PCR opreme za analizu velikog broja respiratornih uzoraka za otkrivanje COVID-19, a biće izgrađeno više objekata važnih za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti i liječenje pacijenata.

Danas ugovoreni paket podrške od 9,5 miliona eura dio je većeg programa EU, vrijednog 53 miliona eura bespovratne finansijske pomoći koju EU pruža Crnoj Gori. Dio te podrške u iznosu od 40,5 miliona eura se dodjeljuje kao direktna budžetska podrška za ublažavanje ekonomskih posljedica pandemije i podrška socijalnom i ekonomskom odgovoru državnih vlasti.

“Prvu ratu budžetske podrške, u vrijednosti od 28 miliona eura, EU je uplatila u novembru 2020. U okviru istog programa, tokom 2020. godine je obezbijeđeno 100 respiratora, 10 digitalnih rendgen aparata i više od dva miliona komada zaštitne opreme, kao pomoć zdravstvenim radnicima da ostanu bezbjedni dok se brinu o onima kojima je potrebna njega”, rekla je Popa.

Ministarka zdravlja Crne Gore Jelena Borovinić Bojović se zahvalila EU na solidarnosti i ponovila da će vakcinacija u Crnoj Gori početi početkom februara.

Borovinić Bojović je rekla da je ugovor o nabavci vakcina sa kompanijom Pfizer (Fajzer) potpisan i da je u finalnoj fazi, da je potpisan predugovor sa kineskim proizvođačem Sinopharm o isporuci 150 hiljada vakcina, te da očekuje da u prvom kvartalu godine bude isporučeno i 50 hiljada doza ruske vakcine.

Na novinarsko pitanje zašto je odbijena donacija vlasnika "Adriatic properties" Petrosa Statisa koji je ponudio nabavku 10 hiljada vakcina, Borovinić Bojović je kazala da se nabavka vakcine odvija direktim bilateralnim pregovorima sa proizvođačima.

Crna Gora je poslednjih mjeseci u vrhu regionalne liste sa najviše aktivno oboljelih od COVID-19 na 100 hiljada stanovnika, njih 1.232.

XS
SM
MD
LG