Dostupni linkovi

Samoopredeljenje i Alijansa za budućnost Kosova žalili se Vrhovnom sudu Kosova


Aljbin Kurti, lider Samoopredeljenja i bivši kosovski premijer, kome Izborna komisija nije potvrdila kandidaturu na izborima
Aljbin Kurti, lider Samoopredeljenja i bivši kosovski premijer, kome Izborna komisija nije potvrdila kandidaturu na izborima

Pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtija (Albin Kurti) predao je 27. januara žalbu Vrhovnom sudu Kosova na odluku Izbornog panela za žalbe i predstavke (IPŽP) da se njihova lista sa kandidatima za učešće na izborima 14. februara delimično potvrdi, odnosno da se potvrde oni kandidati koji u poslednje tri godine nisu imali problema sa zakonom.

Takva odluka IPŽP-a ne dozvoljava lideru Samoopredeljenja Aljbinu Kurtiju da se kandiduje na izborima jer je 2018. godine osuđen zbog bacanja suzavca u Skupštini Kosova.

Prema istoj odluci, iz redova Samoopredeljenja na predstojeće izbore neće moći da učetvuju ni Aljbuljena Hadžiu (Albulena Haxhiu), Ljiburn Aljiu (Liburn Aliu), Bajram Mavrići (Bajram Mavriqi) i Ljabinot (Labinot) Demi-Murtezi.

Bljerim Salahu (Blerim Sallahu), pravni zastupnik Samoopredeljenja je, u obraćanju novinarima ispred zgrade Vrhovnog suda u Prištini, izrazio uverenje da će njihova lista na kraju biti u potpunosti verifikovana.

"Kivični zakonik, prema kome su izrečene kazne našim kandidatima, ne predviđa pravne posledice i mi verujemo da će naši kandidati biti verifikovani uzimajući u obzir profesionalnost Vrhovnog suda“, rekao je on.

Žalbu Vrhovnom sudu Kosova je predala i Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Hardinaja (Ramush Haradinaj) kojoj je osporena kandidatura za pet kandidata, Šemsedina Drešaja (Shemsedin Dreshaj), Ganija Drešaja (Gani Dreshaj) Rahima Ajetija (Rrahim Ajeti) i Šćipe Kastrati (Shqipe Kastrati).

Vrhovni sud Kosova sada ima 72 sata da donese odluku o žalbama. Ta odluka je konačna i obavezujuća za sve strane.

Inače, odluci Izbornog panela za žalbe i predstavke prethodila je odluka Centralne izborne komisije da se uopšte ne potvrde liste kandidata iz redova Samoopredeljenja, Alijanse za budućnost Kosova i NISMA-e jer te partije nisu u zakonskom roku zamenile kandidate koji imaju problema sa zakonom.

Takvu odluku CIK je doneo na osnovu izveštaja Sudskog saveta Kosova u kome se navodi da kandidatura za 47 osoba iz 15 različitih partija nije bila u skladu sa Zakonom o opštim izborima jer su u poslednje tri godine osuđene pravosanažnom presudom za neko krivično delo. Zbog toga su neki politički subjekti izmenili svoje liste kandidata, i one su potom verifikovane od strane CIK-a.

U javnosti na Kosovu je pokrenuta diskusija ko sve ima prava da se kandiduje na parlamentarnim izborima 14. februara jer se u poslednjoj odluci Ustavnog suda o legitimnosti Vlade Avdulaha Hotija, precizira da osoba koja je pravosnažno osuđena za krivično delo u poslednje tri godine ne može da se kandiduje za poslanika na izborima niti da ima važeći mandat u Skupštini Kosova.

Inače, tom odlukom je osporen legitimitet aktuelne Vlade jer je za njen izbor glasao poslanik Etem Arifi koji je bio pravosnažno osuđen na zatvorsku kaznu zbog malverzacija sa subvencijama.

XS
SM
MD
LG