Dostupni linkovi

AstraZeneca smanjuje isporuke vakcina EU zbog problema s proizvodnjom


AstraZeneca je u petak rekla službenicima Evropske unije da će u prvom tromjesečju smanjiti isporuke svoje vakcine protiv COVID-19 za 60% zbog problema s proizvodnjom, navodi Reuters.

Očekivalo se da će kompanija isporučiti 80 miliona doza vakcina za 27 zemalja EU do kraja marta, ali je taj broj smanjen na 31 milion, rekao je zvaničnik za Reuters pod uslovom anonimnosti.

Kompanija je potvrdila smanjenje isporuka.

"Početna količina bit će manja od ranije očekivane zbog smanjenih prinosa na proizvodnom mjestu u našem evropskom lancu opskrbe," rekao je glasnogovornik AstraZenece u pisanoj izjavi.

AstraZeneca navodi da je pad rezultirao proizvodnim problemima u njihovoj tvornici vakcina u Belgiji koju je vodio njihov partner Novasep.

Zvaničnik je dodao da AstraZeneca planira početi isporuke Uniji 15. februara, u skladu sa prvobitnim planovima.

“Snabdjet ćemo EU sa desetinama miliona doza u februaru i martu dok nastavljamo povećavati količinu proizvodnje,” dodali su iz ove kompanije koja je vakcinu razvila u saradnji sa Univerzitetom Oxford.

Kompanija je također pristala da isporuči više od 80 miliona doza u drugom tromjesečju, ali u petak nisu mogli potvrditi isporuku za period april-juni zbog problema s proizvodnjom.

EU regulator za lijekove trebao bi donijeti odluku o odobrenju vakcine AstraZenece 29. januara. Ona je već dobila hitno odobrenje u Velikoj Britaniji.

EU ima dogovor o kupovini najmanje 300 miliona doza vakcine od AstraZenece, uz mogućnost za kupovinu dodatnih 100 miliona, što je dio globalnih obaveza kompanije koja treba da isporuči više od 3 milijarde doza.

XS
SM
MD
LG