Dostupni linkovi

Ministri dogovorili: Nema novih migrantskih kampova u Kantonu Sarajevo


Migranti čekaju u redu u migrantskom kampu u Blažuju (21. januar)
Migranti čekaju u redu u migrantskom kampu u Blažuju (21. januar)

Neće biti novog prijema migranata u migrantskom kampu u Blažuju, nadomak Sarajeva, niti formirani novi migrantski kampovi u Kantonu Sarajevo, zaključeno je 26. januara na sastanku ministra unutarnjih poslova Kantona Sarajevo Admira Katice i ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Selme Cikotića.

Na sastanku je rečeno i da će Ministarstvo unutarnjih poslova Kantona Sarajevo ojačati suradnju sa Službom za poslove sa strancima u cilju adekvatnijeg tretiranja migranata na području tog kantona.

"Naredne sedmice ću sa ministrom sigurnosti BiH i načelnikom Općine Ilidža obići migrantski kamp u Blažuju, te utvrditi potrebne mjere za unapređenje sigurnosti. Inicirali smo jasnije definiranje 'kućnog reda' u okviru migrantskih kampova, pojačanu ulogu policijskih službenika, te nabavku potrebne materijalno-tehničke opreme za policiju", kazao je na sastanku ministar Katica, saopćeno je iz Službe za protokol i press Kanton Sarajevo.

Na sastanku su prisustvovali i ministar unutarnjih poslova Unsko-sanskog kantona, načelnik Sektora uniformirane policije, direktor Granične policije, direktor Službe za poslove sa strancima, te šefica Ureda Međunarodne organizacije za migracije (IOM) Bosni i Hercegovini.

Sastanak je dogovoren nakon incidenta u migrantskom kampu Blažuj, u kojem je, prema navodima Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo, sudjelovalo 2.000 migranata, ozlijeđena su dva policajaca i jedan uposlenik IOM-a.

Nakon toga, u pretresima nekadašnje kasarne Blažuj u kojoj su smješteni migranti, koje su izvršili pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo, pronađeno je 17 osoba za koje su postojali podaci da su počinitelji kaznenih djela u BiH i zemljama u okruženju, te su isti predati u nadležnost Službe za poslove sa strancima BiH.

U saopćenju Ministarstva sigurnosti BiH se navodi da je dogovoreno da kantonalne policije ojačaju suradnju i koordinaciju sa Službom za poslove sa strancima kako bi se spriječili mogući incidenti i druga kaznena djela koja vrše migranti.

XS
SM
MD
LG