Dostupni linkovi

Bolja saradnja policija u BiH 'neophodna za upravljanje migrantskom krizom'


Migranti u prihvatnom centru "Lipa", udaljenom oko 30 kilometara od Bihaća, na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine (25. januar)
Migranti u prihvatnom centru "Lipa", udaljenom oko 30 kilometara od Bihaća, na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine (25. januar)

Saradnja i koordinacija svih policijskih agencija uključenih u upravljanje migracijama biće podignuti na viši nivo kako bi se očuvao javni red i mir, ali i poboljšala sigurnost građana koji žive u blizini prihvatnih centara za migrante, zaključeno je 26. januara na sastanku predstavnika sigurnosnih agencijau Bosni i Hercegovini (BiH).

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić rekao je kako je neophodno da se teret migrantske krize ravnomjerno rasporedi na teritoriju cijele BiH, te da se formira nova agencija koja bi se isključivo bavila brigom o migrantima.

Na sastanku je razgovarano i o unapređenju funkcionalnosti privremenih prihvatnih centara u BiH, posebno nakon nedavnih incidenata na području Bihaća i Sarajeva u kojima boravi većina migranata koji se nalaze u BiH.

"Insistiram na što hitnijem identifikovanju migranata koji su učestvovali u nedavnim incidentima i njihovom procesuiranju i kažnjavanju", rekao je Cikotić.

Šest migranata koji su učestvovali u neredima 20. januara u privremenom prihvatnom centru u Blažuju, nedaleko od Sarajeva, stavljeni su pod nadzor u Imigracioni centar, potvrđeno je iz Službe za poslove sa strancima.

Tokom nereda u kojem je, prema navodima Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo, učestvovalo 2.000 migranata, povrijeđena su dva policajaca i jedan uposlenik Međunarodne organizacije za migracije (IOM).

Manji konflikt prerastao u masovni sukob migranata u kampu Blažuj
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:56 0:00

Nakon toga, u pretresima nekadašnje kasarne Blažuj u kojoj su smješteni migranti, koje su izvršili pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo, pronađeno je 17 osoba za koje su postojali podaci da su počinioci krivičnih djela u BiH i zemljama u okruženju, te su isti predati u nadležnost Službe za poslove sa strancima BiH.

Ministar Cikotić je dodao da je namjera da bh. institucije i sigurnosne agencije u potpunosti preuzmu upravljanje migracijama u državi.

U saopštenju Ministarstva sigurnosti BiH se navodi da je dogovoreno da kantonalne policije ojačaju saradnju i koordinaciju sa Službom za poslove sa strancima kako bi se spriječili mogući incidenti i druga krivična djela koja vrše migranti.

Sastanku su prisustvovali ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić, direktor Granične policije BiH Zoran Galić, direktor Službe za poslove sa strancima BiH Slobodan Ujić, ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica, ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona Nermin Kljajić, te šef Misije IMO-a u BiH Laura Lungeroti.

XS
SM
MD
LG