Dostupni linkovi

Pretres u migrantskom kampu kod Sarajeva, 17 uhapšenih bit će protjerano iz BiH


Pretres migrantskog kampa u Blažuju kod Sarajeva 23 januara 2021.
Pretres migrantskog kampa u Blažuju kod Sarajeva 23 januara 2021.

Policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo (KS), uz asistenciju Službe za poslove sa strancima BiH, u subotu 23 januara su od 5.30 do 9.00 sati provodili mjere i radnje iz svoje nadležnosti prilikom realizacije operativne akcije kodnog naziva “BLAŽUJ” 21, saopćeno je iz MUP-a KS.

U akciji je učestvovalo 340 policijskih službenika MUP-a KS i 13 službenika Službe za poslove sa strancima BiH Terenski ured Sarajevo.

“Planske aktivnosti provedene su po naredbi za pretresanje izdatoj od Općinskog suda u Sarajevu, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštava Kantona Sarajevo, shodno operativnom planu Sektora kriminalističke policije u privremenom prihvatnom centru kampu 'Blažuj' na području općina Ilidža, gdje je tom prilikom izvršen pretres određenih objekata u kampu i bezbjednosno interesantnih osoba”, navodi se u saopćenju koje je prenijela novinska agencija FENA.

Navodi se da je prilikom pretresa objekta, koji koriste migranti u kampu “Blažuj”, zatečeno oko 3.000 migranata, koji su pregledani i pretreseni u skladu s naredbom za pretresanje i propisanim policijskim ovlastima, gdje su tražene bezbjednosno interesantne osobe, kao i predmeti koji se mogu dovesti vezu s izvršenjem krivičnih djela.

U skladu sa navedenim pronađeno je 17 osoba za koje su postojali podaci da su počinioci krivičnih djela u Bosni i Hercegovini i zemljama u okruženju te su isti predati u nadležnost Službe za poslove sa strancima BiH.

Bezbjednosno interesantne osobe premještene su u Imigracioni centar Službe za poslove sa strancima, nakon čega će nad istima biti izvršena kriminalistička obrada i izrečene mjere protjerivanja u zemlje porijekla, navodi se u saopćenju.

Prilikom provedbe navedenih aktivnosti, u blizini objekata koji su pretresani pronađeni su odbačeni predmeti koji su pogodni za nanošenje tjelesnih povreda (drvene poluge, metalne poluge, odvijači, makaze, skalpeli, kuhinjski noževi i sl.), a koji se dovode u vezu s nedavnim napadom na policijske službenike, saopćio je MUP KS.

XS
SM
MD
LG