Dostupni linkovi

BiH: Mjera protjerivanja za šest učesnika nereda u kampu Blažuj 


Neredi u kampu Blažuj pored sarajeva, 20. januar
Neredi u kampu Blažuj pored sarajeva, 20. januar

Šest migranata koji su učestvovali u neredima, 20. januara u privremenom prihvatnom centru u Blažuju, nedaleko od Sarajeva, stavljeni pod nadzor u Imigracioni centar, potvrđeno je iz Službe za poslove sa strancima.

Među njima je i državljanin Irana, koji je, prema tvrdnjama očevidaca, započeo konflikt koji je brzo prerastao u masovni sukob migranata.

"Inspektori Službe za poslove sa strancima su u saradnji sa pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) preduzeli mjere i radnje, te procesuirali državljanina Irana, čije ponašanje je bilo povod nereda u privremenom prihvatnom centru Blažuj koji se desio 20.01.2021. godine u večernjim satima. Služba za poslove sa strancima je navedenom licu, izrekla mjeru protjerivanja sa zabranom ulaska i boravka na teritoriji Bosne i Hercegovine u periodu od tri godine", navode iz Službe za poslove sa strancima.

Manji konflikt prerastao u masovni sukob migranata u kampu Blažuj
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:56 0:00

Državljanin Irana stavljen je pod nadzor u Imigracioni centar gdje će boraviti dok se ne steknu uslovi za njegovo udaljenje sa teritorije BiH. Uz njega, pod nadzor je stavljeno još pet osoba, kojima je od strane Službe za poslove sa strancima također izrečena mjera protjerivanja sa zabranom ulaska i boravka na teritoriji BiH.

Među uhapšenim migrantima, koji su prepoznati je i pronađeni u saradnji Službe za poslove sa strancima i MUP-a Kantona Sarajevo, tri su državljanina Afganistana i dva Pakistana.

Dva policajaca i jedan uposlenik Međunarodne organizacije za migracije (IOM) povrijeđeni su 20. januara u incidentu, u kojem je, prema navodima MUP-a Kantona Sarajevo, učestvovalo 2.000 migranata.

Oštećeno je više od 20 službenih automobila IOM-a i MUP-a, a među oštećenim vozilima je i jedno službeno vozilo Službe za poslove sa strancima.

Služba za poslove sa strancima u saradanji sa MUP-om Kantona Sarajevo nastavlja sa aktivnostima na identificiranju i procesuiranju "migranata koji su bili vođe nereda".

XS
SM
MD
LG