Dostupni linkovi

SAD donira 20 miliona dolara turizmu u BiH


Prezentacija odmoriubih, plaftorma za lokalni turizam, Sarajevo - juli, 2020.
Prezentacija odmoriubih, plaftorma za lokalni turizam, Sarajevo - juli, 2020.

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) pokrenula je petogodišnji Projekt razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini (BIH) koji će, kroz poticanje saradnje između svih nivoa vlasti, privrede i lokalnih zajednica, podržati oporavak turističkog sektora u BiH od negativnog uticaja pandemije COVID-19.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država(SAD) u BiH Eric Nelson rekao je u ponedeljak 25. januara tokom webinara posvećenog predstavljanju projekta da će vlada SAD kroz projekt USAID-a pomoći lokalnim akterima da predstave ponude, omoguće poslovanje, privuku investicije, te doprinesu jačanju turizma u postkovid svijetu.

Nelson je naveo nekoliko turističkih atrakcija koje je, kako kaže putujući kroz BiH vidio, a to su vodopadi, mostovi, Počitelj, Trebinje, Bjelašnica, Jahorina.

„To je početak što BiH ima ponuditi turistima. Moramo podijeliti sa svijetom ono što ova zemlja nudi“, rekao je Nelson.

On smatra kako BiH sada treba preduzeti korake da se prilagodi postcovid svijetu dodajući da je u 2020. godini zbog pandemije došlo do pada 80 posto turista, te da je hiljade radnika izgubilo radna mjesta u sektoru turizma.

Nelson je dodao da je potreban brz popravak infrastukture, kao i primjena digitalnih usluga u ovom sektoru.

Direktorica Misije USAID-a u BiH Nancy Eslick je rekla tokom webinara da je pandemija korona virusa imala razarajuće posljedice u čitavom svijetu, pa i u BiH, te da USAID vjeruje da investicije u turizam omogućuju više novih radnih mjesta i jačanje ekonomije.

Cilj petogodišnjeg, 20 miliona američkih dolara vrijednog projekta, je podrška dalekosežnom ekonomskom razvoju pokrenutom turizmom, te promocija društvene harmonije kroz prirodno aktiviranje bogatog kulturnog naslijeđa i prirodnih ljepota BiH.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac je u svom obraćanju izrazio zadovoljstvo povodom pokretanja projekta. Naglasio je da BiH ima potencijal za razvoj turizma s obzirom da je zabilježena značajna stopa rasta turističkih dolazaka u periodu prije pandemije.

„Prije pandemije zabilježena je jedna od najvećih stopa rasta u zemljama zapadnog Balkana i dolazili su turisti iz regiona, ali i Kine, Koreje, SAD, svih zemalja Evrope. Svojom raznovrsnom turističkom ponudom BiH zadovoljava zahtjeve različitih profila turista. Kada pogledamo statistiku, turizam može biti jaka privredna grana u BiH“, rekao je Košarac.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma pripremilo je tri nova zakona u vezi sa sektorom turizma i ugostiteljstva primjenjujući najbolje svjetske prakse, rekla je ministrica Edita Đapo.

Ona navodi da ministarstvo na čijem je čelu kontinuirano radi na prilagođavanju zakonodavstva i direktiva vezanih za okoliš, te da je pružena značajna podrška kroz grantove i transfere privatnom sektoru.

Uprkos strahovima i izazovima, kako je rekla ministrica trgovine i turizma Repubilke Srpske (RS) Suzana Gašić, život nije i ne smije da stane.
„Zahvaljujući ovako sveobuhvatnom projektu, zajedničkim snagama doći ćemo do novih, održivih rješenja za oporavak i jačanje turizma u BiH“, naglasila je Gašić.

Prema podacima Svjetskog ekonomskog foruma, BiH se nalazi na 116. mjestu međunarodnog indeksa robnih marki, a Slovenija je na 68. dok je Hrvatska na 27. mjestu.

U 2020. godini, COVID-19 prisilno je zaustavio putovanja, što je prouzrokovalo pad dolazaka u BiH od 84 % u odnosu na 2019. godinu.

Baš tokom 2019. godini, turizam u Bosni i Hercegovini je zabilježio svoj najveći broj dolazaka sa porastom od 12 posto u odnosu na 2018. godinu, zapošljavao je 50.000 ljudi i ostvario procijenjeni prihod od oko 1,2 milijarde američkih dolara.

XS
SM
MD
LG