Dostupni linkovi

PSBiH podržala smanjenje PDV-a u turizmu, ugostiteljstvu i putničkom saobraćaju


Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) na sjednici održanoj u srijedu, 9. decembra, usvojili su inicijativu poslanika Partije demokratskog progresa (PDP) kojom Predstavnički dom obavezuje Vijeće ministara BiH da u roku od 30 dana pripremi Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodatu vrijednost (PDV).

Namjera je da se ovom izmjenom zakona smanji stopa PDV-a na sve pružene usluge u turizmu, ugostiteljstvu i putničkom saobraćaju sa 17 na pet posto.

Stopa PDV-a od pet posto u turizmu, ugostiteljstvu i putničkom saobraćaju primjenjivala bi se do 31. decembra 2022. godine.

Poslanici nisu usvojili negativno mišljenje Ustavnopravne komisije na amandmane na Ustav BiH koje je predložio Klub poslanika Socijaldemokratske partije (SDP), kojima bi, između ostaloga, bila ojačana uloga parlamenta te bi se uvela funkcija predsjednika i premijera BiH.

Na sjednici je prihvaćen Godišnji revizorski izvještaj o glavnim nalazima i preporukama za 2019. godinu, dok nije nije bilo entitetske podrške iz Republike Srpske (RS) za Izvještaj o radu Pravobranilaštva BiH za 2019. godinu.

Podržana je i inicijativa kojom se traži od Vijeća ministara da pripremi i u parlamentarnu proceduru uputi novi Prijedlog zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima BiH kako bi se izvršila harmonizacija tog propisa s novom regulativom Evropske unije.

Sjednica PSBiH završena je davanjem saglasnosti na ratifikaciju nekoliko međunarodnih ugovora.

XS
SM
MD
LG