Dostupni linkovi

Osmani i Kurti na kosovske izbore izlaze zajedno


Lider Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti i Vršiteljica dužnosti predsednika Kosova Vjosa Osmani.

Vršiteljica dužnosti predsednika Kosova Vjosa Osmani i lider Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti potpisali su u četvrtak, 14. januara, sporazum o zajedničkoj listi s kojom će izaći na prevremene parlamentarne izbore 14. februara.

"Postigli smo sporazum o političkim principima i ciljevima koji smo upravo potpisali", izjavio je na konferenciji za novinare u Prištini Kurti.

On je ocenio da je pred njima mnogo posla, "ali i velika pobeda".

"2020. godina je pokazala da je Kosovu potreban novi premijer, ali i novi predsednik. Imamo predsednika. Svoju dužnost (Vjosa Osmani) izvršila je odgovorno i dostojanstveno. Na ovim izborima, koji su referendum, moramo ovo ponovo da legitimišemo”, rekao je lider Samoopredeljenja.

Na istoj konferenciji za novinare, Vjosa Osmani je poručila da sporazum o zajedničkoj listi predstavlja volju građana.

„To je ujedinjenje oko cilja za bolju budućnost svih naših građana. Dve decenije našu zemlju vodi pogrešno političko razmišljanje i da promenićemo to zajedničkom listom“, podvukla je Osmani.

U julu 2020. godine Osmani je smenjena s vodećih mesta u Demokratskom savezu Kosova (DSK).

Ta odluka je doneta ne predlog lidera DSK Ise Mustafe, koji je tvrdio da je Osmani prekršila status te stranke, kada je govorila protiv vlade koju je predvodio njen stranački kolega Avdulah Hoti.

Hoti je na poziciju premijera Kosova došao nakon što je izglasano nepoverenje Vladi Aljbina Kurtija na zahtev koalicionog partnera DSK.

Tome se oštro protivila Vjosa Osmani, iako je bila kandidat za premijera ispred DSK na poslednjim parlamentarnim izborima održanim oktobra 2019. godine.

XS
SM
MD
LG