Dostupni linkovi

Komšić: Nemar Vijeća ministara ugrožava zdravlje građana BiH


Željko Komšić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine
Željko Komšić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić pozvao je predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltiju da javnosti objasni zbog čega ne saziva sjednicu na kojoj bi Vijeće ministara BiH donijelo odluku o nabavci vakcina u skladu s inicijativom Parlamenta BiH.

U saopštenju proslijeđenom medijima iz Komšićevog kabineta se navodi da građani više nemaju strpljenja da slušaju igru gluhih telefona između ministrice civilnih poslova Ankice Gudeljević i predsjedavajućeg Zorana Tegeltije koji mora objasniti zašto do danas nije održana sjednica na kojoj bi se donijela odluka o nabavci vakcina.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH na zasjedanju održanom 12. januara ove godine, usvojio je jednoglasno poslaničku inicijativu zamjenika predsjedavajućeg ovog doma Denisa Zvizdića kojom je omogućeno da Vijeće ministara BiH započne pregovore sa kompanijama koje su dobile odobrenje za proizvodnju i distribuciju vakcina protiv korona virusa te izvrši hitnu nabavku.

S obzirom da Vijeće ministara nije održalo sjednicu na kojoj bi razmatralo načine za hitnu nabavku vakcina, Komšić je ocijenio kako je nedopustivo da nema konkretnog pomaka za nabavku cjepiva.

„Nemar Tegeltije i Gudeljević direktno ugrožava zdravlje građana, a niko drugi do njih samih ne može preuzeti njihove nadležnosti, i baviti se poslom koji moraju da izvršavaju. Ako je Tegeltiji i Gudeljević cilj pokazati da je država nesposobna nabaviti vakcine, kako bi se time poslala nekakva poruka, onda trebaju znati da im se igranje životima građana neće isplatiti“, poručio je član Predsjedništva BiH Željko Komšić putem saopštenja za medije.

BiH je uplatila novac za nabavku vakcina putem Globalne alijanse za vakcinaciju (GAVI), u okviru Mehanizma za globalni pristup vakcinama za sprјečavanje COVID-19 (COVAX), u kojem učestvuje 186 država svijeta. Također se očekuje da će dobiti određeni broj vakcina u sklopu EU mehanizma, međutim za razliku od susjednih država, nije direktno poručila vakcinu ni od jednog nabavljača.

XS
SM
MD
LG