Dostupni linkovi

Pehar: Pfizer prvo cjepivo protiv COVID-a 19 u Federaciji BiH


Vakcina Pfizer-BioNTech protiv Covid-a 19, ilustrativna fotografija
Vakcina Pfizer-BioNTech protiv Covid-a 19, ilustrativna fotografija

Direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine Davor Pehar najavio je u utorak 19. januara kako se očekuje da će prvo cjepivo koje će doći u ovaj bosanskohercegovački entitet biti proizvođača Pfizer.

Na sastanku sa zavodima za javno zdravstvo deset kantona Federacije BiH razgovaralo se i o načinu distribucije cjepiva koje bi trebalo biti u organizaciji Ministarstva civilnih poslova BiH, kazao je Pehar.

„Kada federalni Zavod za javno zdravstvo preuzme cjepivo, on će ga distribuirati do županijskih zavoda, a županijski zavodi će onda preuzeti distribuciju do cjepnih centara, odnosno zdravstvenih ustanova“, navodi Pehar.

Kako je kazao Pehar, ovo najzahtjevnije cjepivo zahtijeva ultra hladni lanac.

„Mi smo već rekli da u prostorijama federalnog Zavoda za javno zdravstvo, organizaciona jedinica u Mostaru, postoji frižider ovih tehničkih mogućnosti za skladištenje cjepiva na minus 80 stupnjeva i u tom frižideru će se cjepivo čuvati dok ne počne distribucija po terenu“, rekao je Pehar.

On je dodao kako konkretnog podatka o dolasku cjepiva još uvijek nema, ali je okvirni očekivani period kraj januara i početak februara.

Vlada Kantona Sarajevo, jednog od deset u entitetu Federacija BiH, u petak 16. januara je donijela odluku da u okviru zakonskih mogućnosti samostalno krene u nabavku vakcina.

Vakcine iz programa COVAX (Mehanizam za globalni pristup vakcinama za sprјečavanje COVID-19) su naručene preko državnog Ministarstva civilnih poslova, za koje se ne zna tačno kada će stići. Institut za javno zdravstvo Republike Srpske, drugog bh. entiteta, inicirao je nabavku ruske vakcine Sputnik V.

XS
SM
MD
LG