Dostupni linkovi

Gudeljević: Krajem januara ili u februaru prve doze vakcina u BiH 


Iz Bosne i Hercegovine do sada su upućene porudžbine putem dva mehanizma za vakcine protiv korona virusa.
Iz Bosne i Hercegovine do sada su upućene porudžbine putem dva mehanizma za vakcine protiv korona virusa.

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine (11. januara) održalo je sastanak sa predstavnicima entitetskih zavoda za javno zdravstvo i predstavnicima Agencije za lijekove Bosni i Hercegovini (BiH), na kojem se razgovaralo o procesu uvoza i distribucije vakcina u BiH, potvrdila je ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević.

Iz Bosne i Hercegovine do sada su upućene porudžbine putem dva mehanizma za vakcine protiv korona virusa.

„Iskazane potrebe u oba mehanizma će dolaziti u više alokacija, a nadležne zdravstvene institucije će identificirati krajnje korisnike istih“, poručila je ona tokom odgovora na delegatsko pitanje o nabavci vakcina na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH (PS BiH).

Prethodno je Bariša Čolak, delegat Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH rekao je da se izjavama brojnih predstavnika vlasti na raznim nivoima stvorila konfuzija, te ministrici Gudeljević postavio pitanje u kojoj fazi je postupak nabavke cjepiva.

„Mi još sa sigurnošću ne znamo kad će to cjepivo stići, ko ga nabavlja i ko su mjerodavne institucije za njegovu nabavku, a ne znamo ni imamo li dovoljno kapaciteta za skladištenje one vrste cjepiva koja bi se trebala skladištiti na nižim temperaturama i još mnogo toga“, poručio je on.

Ministarstvo civilnih poslova BiH je naručilo 1.232.000 doza kroz COVAX mehanizam, za 20 posto populacije putem Globalnog saveza za vakcine (GAVI).

Ministrica Gudeljević je potvrdila da su u ime zdravstvenih institucija iskazane potrebe za nabavkom dodatnih 892.000 doza vakcina proizvođača Pfizer i Moderna u okviru EU mehanizma.

„To bi bilo dovoljno za početak, za cijepljenje najranjivijih kategorija stanovništva BiH. Vrijeme i količinu isporuke odredit će GAVI, odnosno Evropska komisija sukladno njihovom planu distribucije“, poručila je Gudeljević.

Dodala je da bi prema najavama prva tranša u manjoj količini mogla stići u Bosnu i Hercegovinu krajem januara ili u februaru i da bi „cjepiva i ostalih proizvođača mogla distribuirati u prvom kvartalu 2021. godine“.

XS
SM
MD
LG