Dostupni linkovi

Zvizdić traži direktnu nabavku vakcina za BiH


Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Denis Zvizdić uputio je inicijativu u kojoj traži da Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine bez odgađanja započne direktne pregovore o nabavci vakcina za najugroženije kategorije stanovništva.

Zvizdić je na svom Twitter nalogu objavio dokument koji je uputio u Parlamentarnu skupštinu BiH.

On navodi da se u direktne pregovore može ići s kompanijama koje su dobile odobrenje od Evropske komisije za proizvodnju i distribuciju vakcine protiv koronavirusa.

"Novom poslaničkom inicijativom želim omogućiti da rizične grupe dobiju vakcinu što prije. Podržavam COVAX ( Instrument za globalni pristup vakcini), ali BiH je tek jedna od 172 zemlje članice programa i potreban je dodatni angažman za brzu nabavku vakcine", napisao je Zvizdić na Twitteru.

Vlasti u Bosni i Hercegovini ne znaju kada će u ovu državu stići prve vakcine protiv korona virusa. Nagovještaj je prvo tromjesečje 2021. godine, ali preciznog datuma nema.

Novac je uplaćen za nabavku vakcina putem Globalne alijanse za vakcinaciju (GAVI), u okviru Mehanizma za globalni pristup vakcinama za sprјečavanje COVID-19 (COVAX), u kojem učestvuje 186 država svijeta.

Zvizdić smatra da COVAX mehanizam nije donio očekivane rezultate te da bi, zbog proceduralnih propusta, BiH mogla među posljednjima dobiti ove vakcine.

"Ako budemo zavisili samo od COVAX instrumenta, realno je za očekivati da ni u 2021. godini nećemo pandemiju koronavirusa moći staviti pod kontrolu i vratiti se normalnom životu", navodi se u inicijativi.

Vijeće ministara BiH usvojilo je 29. decembra Informaciju o prihvatanju podrške Fonda Ujedinjeniha nacija za djecu (UNICEF) u procedurama nabavke vakcina za Bosnu i Hercegovinu i osiguranju finansijskih sredstava za ispunjavanje obaveza iz Ugovora o nabavci vakcina sa Globalnom alijansom za vakcine.

U saopštenju se navodi da je "donesena Odluka o odobravanju višegodišnjeg projekta finansiranja troškova iz ugovornih aranžmana za nabavku zdravstvenih protivmjera protiv COVID-a 19 za period 2020. - 2022. godine i korištenju sredstava iz Budžeta i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu u iznosu od 2.000.000 maraka (oko milion eura)".

Ova sredstva su namijenjena izmirenju troškova nastalih u procesu nabavke vakcine u BiH, uključujući, između ostalog, isporuku, uvoz i raspodjelu vakcina protiv COVID-a 19, troškove transporta, skladištenja, te osiguranja kvaliteta.

Dva potencijalna rješenja, koja predlaže Zvizdić su - da se ide u direktne pregovore sa kompanijama proizvođačima, a drugo bi bilo korištenje IPA II pristupnog instrumenta Evropske unije (EU).

Zvizdić navodi da nema razloga za to da se ne ide u direktni sporazum s obzirom na to da su na isti način Pfizerove vakcine nabavile zemlje iz regije poput Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije.

Istovremeno, smatra on, potrebno je u što kraćem roku aktivirati paket Evropske unije od 70 miliona eura za rani pristup vakcinama protiv koronavirusa, a koji je odobren za zemlje Zapadnog Balkana.

XS
SM
MD
LG