Dostupni linkovi

Ministri odbrane i zdravlja Srbije primili kinesku vakcinu


Ministar odbrane Nebojša Stefanović prima vakcinu protiv korona virusa na punktu za vakcinaciju na Beogradskom sajmu, 19. januar
Ministar odbrane Nebojša Stefanović prima vakcinu protiv korona virusa na punktu za vakcinaciju na Beogradskom sajmu, 19. januar


Ministri odbrane i zdravlja Srbije Nebojša Sefanović i Zlatibor Lončar primili su 19. januara vakcinu kineske kompanije Sinophfarm protiv COVID-19.

Prvu kinesku vakcinu je na Institutu za virusologiju "Torlak" u Beogradu primio Lončar, navodeći da je vakcinacija "jedina prava šansa da se izborimo sa koronom".

Lončar je rekao da su sve vakcine koje je odobrila Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije bezbedne i pozvao građane da se vakcinišu.

"Građani nemaju razloga ni za kakvu sumnju, radi se o izuzetno bezbednim, kvalitetnim i efikasnim vakcinama", rekao je Lončar.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar prvi je primio kinesku vakcinu protiv korona virusa
Ministar zdravlja Zlatibor Lončar prvi je primio kinesku vakcinu protiv korona virusa

Kinesku vakcinu je, uz ministra zdravlja, na institutu "Torlak" primio i sekretar za zdravstvo Vojvodine i član Kriznog štaba Vlade Srbije za borbu protiv pandemije Zoran Gojković.

Stefanović primio vakcinu sa pripadnicima vojske

Ministar odbrane Nebojša Stefanović primio je kinesku vakcinu protiv korona virusa zajedno sa pripadnicima Vojske Srbije i Ministarstva odbrane.

Oni su se vakcinisali na punktu za masovnu vakcinaciju, koja je 19. januara počela na Beogradskom sajmu.

Vakcinacija pripadnika Vojske Srbije na Beogradskom sajmu
Vakcinacija pripadnika Vojske Srbije na Beogradskom sajmu

"Imamo potpuno poverenje u sve vakcine, a rekao sam da ću primiti istu onu vakcinu koju budu primili vojnici. Želeli smo da pokažemo da podržavamo vakcinaciju i da je to važno za zdravlje svih", rekao je Stefanović posle vakcinacije.

Kineska vakcina Sinofarm dobila je sertifikat Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije. U bazi podataka Agencije koja je ažurirana 18. januara, navodi se da je sertifikat izdat za količinu od sto hiljada vakcina.

Pre nego što su regulatori odobrili kinesku vakcinu, milion doza stiglo je u Beograd 16. januara avionskim letom, a pošiljku je dočekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Srbija je prva evropska zemlja u koju je stigla kineska vakcina.

Vučić je 19. januara posle sednice Operativnog tima za vakcinaciju sa državnim vrhom izjavio da će se on "najverovatnije vakcinisati za vikend kineskom vakcinom".

U Srbiju su krajem decembra 2020. stigle prve doze vakcina američko-nemačkog proizvođača Pfizer/BioNtech i ruskog Sputnika V i one su dobile dozvolu Agencije za lekove i medicinska sredstva.

Prvu dozu Pfizer vakcine je 24. decembra javno primila premijerka Ana Brnabić i članovi Kriznog štaba Vlade Srbije za borbu protiv pandemije Darija Kisić Tepavčević i Predrag Kon.

Premijerka Srbije primila vakcinu protiv korona virusa
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:52 0:00

Po dolasku prvog kontigenta ruske vakcine Sputnik V, tu vakcinu su 30. decembra primili predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić i ministar policije Aleksandar Vulin.

Za razliku od kineske i ruske koje još čekaju odobrenje zdravstvenih institucija Evropske unije, vakcina Pfizer/BioNtech ima dozvolu Evropske agencije za lekove (EMA), kao i američke Uprave za hranu i lekove (FDA).

XS
SM
MD
LG