Dostupni linkovi

Kineska vakcina dobila sertifikat u Srbiji


Kineska vakcina protiv korona virusa kompanije Sinofarm dobila je sertifikat Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije.

U bazi podataka Agencije koja je ažurirana 18. januara, navodi se da je sertifikat izdat za količinu od sto hiljada vakcina, a kao datum odobrenja naveden je 16. januar.

„Na osnovu ocene dostavljene dokumentacije uzorak odgovara propisanim zahtevima“, navodi se u obrazloženju Agencije.

Kao podnosilac zahteva za ispitivanje naveden je Institut za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“.

Pre nego što su regulatori odobrili kinesku vakcinu kompanije Sinofarm, avion Er Srbije (Air Serbia) sa tovarom od milion doza vakcine sleteo je 16. januara na aerodrom u Beogradu, a dočekao ga je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je prilikom dočeka milion doza kineskih vakcina rekao da je taj kontingent "dokaz prijateljstva dve države".
Vučić je prilikom dočeka milion doza kineskih vakcina rekao da je taj kontingent "dokaz prijateljstva dve države".

Pored Vučića, avion su dočekali i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, direktor Bezbednosno-informativne agencije Bratilsav Gašić, kao i ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo.

Vučić je nakon dočeka aviona rekao da se očekuje sud Agencije za lekove i medicinska sredstva i da je dolazak kontingenta kineske vakcine "dokaz prijateljstva dve države".

Predsednik Srbije je nakon dočeka aviona rekao da će se nastaviti saradnja sa Kinom u isporuci vakcina i da će, čim one dobiju dozvolu u Srbiji, "opet zvati ambasadorku te države Čen Bo i pisati novo pismo kineskom predsedniku Si Đipingu".

Na pitanje novinara "da li očekuje probleme sa Evropskom unijom zbog kineskih vakcina", Vučić je odgovorio da ne veruje da će biti bilo kakve vrste kritika i da ga "ne interesuje ko se ljuti".

U Srbiju su krajem decembra 2020. stigle prve doze vakcina američko-nemačkog proizvođača Pfizer/BioNtech i ruskog Sputnika V i one su dobile dozvolu Agencije za lekove i medicinska sredstva.

Državni sekretar u ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je za Radio Slobodna Evropa 5. januara da je plan da Pfizer/BioNtech tokom januara Srbiji nastavi da isporučuje po dvadeset hiljada doza nedeljno.

Zvaničnici u Srbiji ranije su rekli da očekuju da u drugoj polovini januara stigne i pola miliona ruskih Sputnik V vakcina, nakon što je prvi kontingent od 2.400 doza dopremljen 30. decembra.

"Pfizerova vakcina je dobila trajnu dozvolu u Srbiji, ruska je pod privremenom dozvolom, u toku je postupak za dobijanje trajne dozvole, a kineska vakcija će po istom principu najpre dobiti privremenu, a nakon toga i trajnu dozvolu", rekao je 15. januara član Kriznog štaba Zoran Gojković.

Kina je odobrila svoju vakcinu 31. decembra 2020. Ova vakcina zvanično je registrovana i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a za hitnu upotrebu odobrena je u još nekoliko zemalja.

Za razliku od kineske i ruske koje još čekaju odobrenje zdravstvenih institucija Evropske unije, vakcina Pfizer/BioNtech ima dozvolu Evropske agencije za lekove (EMA), kao i američke Uprave za hranu i lekove (FDA).

Prvu dozu Pfizer vakcine je 24. decembra javno primila premijerka Ana Brnabić, dok su po dolasku prvog kontigenta ruske vakcine Sputnik V, tu vakcinu primili predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić i ministar policije Aleksandar Vulin.

Na novinarsko pitanje da li će primiti kinesku vakcinu protiv korona virusa, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je 16. januara rekao "da će se vakcinisati za sedam ili osam dana".

"Ja ću da se vakcinišem, nije problem, da ljudi vide. Važno mi je da nisam bio među prvima koji su se vakcinisali, da ne kažu da sam sebe prvo spasavao", rekao je Vučić.

Koju bi vakcinu primili Beograđani?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00

XS
SM
MD
LG