Dostupni linkovi

Počela masovna vakcinacija u Srbiji


Imunizacija na punktu za masovnu vakcinaciju na Beogradskom sajmu, 19. januar
Imunizacija na punktu za masovnu vakcinaciju na Beogradskom sajmu, 19. januar

U Srbiji je 19. januara počela masovna vakcinacija građana protiv korona virusa. Imunizacija će se vršiti na 300 punktova u gotovo svim gradovima Srbije, najavljeno je posle sednice Operativnog tima za vakcinaciju sa državnim vrhom.

U Beogradu je masovna vakcinacija počela na ukupno 18 punktova, od kojih je jedan na Beogradskom sajmu, gde se na dnevnom nivou može vakcinisati više od 1.200 građana, saopštila je Vlada Srbije.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Aleksandar Stefoski rekao je da je procedura vakcinacije "veoma jednostavna i traje od osam do deset minuta, uz popunjavanje formulara i pregled lekara".

On je dodao i da se "posle primanja vakcine čeka oko 15 minuta da slučajno ne dođe do neke reakcije".

Medicinski radnici na punktu za masovnu vakcinaciju na Beogradskom sajmu, 19. janura
Medicinski radnici na punktu za masovnu vakcinaciju na Beogradskom sajmu, 19. janura

Vakcinisani pripadnici vojske i policije

U okviru masovne imunizacije, na punktu na Beogradskom sajmu vakcinisalo se više od 500 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) iz Policijske uprave za grad Beograd i organizacionih jedinica MUP-a, saopšteno je iz tog Ministarstva.

Na Beogradskom sajmu vakcinisli su se i pripadnici Vojske Srbije i Ministarstva odbrane, a resorni ministar Nebojša Stefanović, koji je takođe primio vakcinu, rekao je da će 19. jaunara biti vakcinisamo ukupno 700 pripadnika vojske.

Na sednici Operativnog tima za vakcinaciju sa državnim vrhom, kojom su predsedavali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić, Vučić je izjavio da je vakcinacija od presudnog značaja za Srbiju.

Predsednik Srbije je najavio da "danas ili sutra" stiže još 250 hiljada ruske vakcine Sputnjik V, te da danas počinje i masovno vakcinisanje sa kineskom Sinofarm vakcinom koju je Srbija, prema njegovim rečima, "dobila ispod cene".

Vakcinacija pripadnice Vojske Srbije na Beogradskom sajmu, 19. januar
Vakcinacija pripadnice Vojske Srbije na Beogradskom sajmu, 19. januar
Prema najavi Vučića, Srbija će potpisati trilateralni ugovor sa Poljskom i proizvođačem Astra Zeneka, kako bi se nabavilo 800.000 doza te vakcine.

Predsednik Srbije je rekao da se za početak masovne vakcinacije čekalo da Srbija dobije veću količinu vakcina.

"Kad možete da vakcinišete pola miliona ljudi, tad možete da krenete sa masovnom vakcinacijom", istakao je on.

Prema planu vakcinacije, pored starijih građana, na redu za vakcinu su prosvetni radnici, pripadnici vojske i policije, kao i novinari.

Predsednica Vlade Ane Brnabić iznela je podatak da je u Srbiji trenutno 351.000 građana prijavljeno za vakcinu, a od tog broja je 67 odsto građana starije od 50 godina.

Vučić: Nije bilo reakcije EU na nabavku kineske vakcine

Vučić je rekao da je Srbija uspela da nabavi značajne količine vakcina, a da sada ostaje da vakcinaciju sprovede na najbolji način.

"Što se tiče tempa vakcinacije, postoje različite procene, ali sve što je preko 10 hiljada na dnevnom nivou, to bi bilo izvanredno", rekao je Vučić, dodajući da bi prema nekim procenama Srbija "mogla da vakciniše i 30 hiljada građana dnevno".

Na pitanje novinara da li je bilo reakcija iz Evropske unije (EU) na nabavku kineske vakcine, Vučić je odgovorio da "nije očekivao nikakvu reakciju i nikakve reakcije nije ni bilo".

Upitao je da li je "trebalo je da bude važnije šta će neko da kaže u Briselu nego životi građana Srbije".

"Očekujemo veliku podršku Evropske unije preko COVAX sistema, ali ne očekujemo nikakve probleme", rekao je Vučić i dodao da je Srbija u nabavci vakcina "pametno postupila".

Vučić je rekao i da će se "najverovatnije vakcinisati za vikend kineskom vakcinom".

Brnabić: Apel građanima da se prijave za vakcinu

Premijerka Ana Brnabić je rekla da je cilj sistema prijave preko portala eUprava ili telefonskim putem da se što pre vakciniše što veći broj građana i da se u najkraćem mogućem roku postigne kolektivni imunitet.

Brnabić je rekla da će se sa lokalnim samoupravama raditi da se naprave punktovi za masovnu vakcinaciju, po ugledu na punkt na beogradskom Sajmu.

Dodala je i da će u svim lokalnim samoupravama biti napravljeni kontakt centri koji će pomoći da se odgovori na sva pitanja građana.

Brnabić je izjavila i je da je Srbija do ovog trenutka nabavila više od milion vakcina, a da ima potpisan ugovor i da je platila, što avansno što prvu ratu, više od šest miliona doza.

"Mi smo sve ovo platili, mi ništa nismo dobili kao donaciju", izjavila je Brnabić na pres konferenciji nakon sednice.

Ona je dodala da nabavka kineske Sinofarm vakcine, iako Srbija nije učestvovala u trećoj fazi kliničkog ispitivanja, "govori o čeličnom prijateljstvu" sa Kinom.

Kineska vakcina Sinofarm dobila je sertifikat Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije. U bazi podataka Agencije koja je ažurirana 18. januara, navodi se da je sertifikat izdat za količinu od sto hiljada vakcina.

Pre nego što su regulatori odobrili kinesku vakcinu, milion doza stiglo je u Beograd 16. januara avionskim letom, a pošiljku je dočekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Srbija je prva evropska zemlja u koju je stigla kineska vakcina.

U Srbiju su krajem decembra 2020. stigle prve doze vakcina američko-nemačkog proizvođača Pfizer/BioNtech i ruskog Sputnika V i one su dobile dozvolu Agencije za lekove i medicinska sredstva.

Za razliku od kineske i ruske koje još čekaju odobrenje zdravstvenih institucija Evropske unije, vakcina Pfizer/BioNtech ima dozvolu Evropske agencije za lekove (EMA), kao i američke Uprave za hranu i lekove (FDA).

Koju bi vakcinu primili Beograđani?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00

XS
SM
MD
LG