Dostupni linkovi

Vakcina Sputnjik V stigla u Srbiju


Medicinska sestra drži komplet dozu vakcine Sputnjik V koju je Srbija naručila od Rusije (4. decembar)
Medicinska sestra drži komplet dozu vakcine Sputnjik V koju je Srbija naručila od Rusije (4. decembar)

Ruska vakcina protiv korona virusa Sputnjik V (Sputnik) stigla je u sredu 30. decembra u Srbiju. Prvi kontigent dopremljen je u Institut za virusologiju, vakcine i serume Torlak u Beogradu.

Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Srbije, izjavio je da je isporučeno 2.400 doza.

“Iz Agencije za lekove i medicinska sredstva rečeno mi je da se za dan ili dva očekuje sertifikat za upotrebu, tako da primenu vakcine Sputnjik V možemo očekivati odmah posle Nove godine. Dozvola će omogućiti da u toku januara dobijemo znatno veće količine”, rekao je Đerlek.

On je naveo da se, po predviđenoj dinamici, od 4. januara očekuje isporuka odobrene vakcine Fajzer/Bajontek (Pfizer/Biontech) na nedeljnom nivou od po 20.000 doza.

“Trenutno na raspolaganju imamo dve vakcine različitih proizvođača i obe su izuzetno kvalitetne i bezbedne”, saopštio je Đerlek.

Zlatibor Lončar, ministar zdravlja Srbije, izjavio je 29. decembra da je ispitivanje ruske vakcine u Agenciji Srbije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) pri kraju i da se očekuje da bude završeno u prvim danima iduće godine.

Dvadeset doza ruskog cepiva protiv COVID-a 19 za laboratorijsko ispitivanje stiglo je u Srbiju 3. decembra i od tada ALIMS radi na njegovoj proceni.

Kancelarija Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Srbiji saopštila je 2. decembra za Radio Slobodna Evropa (RSE) da nijedan proizvođač još nije podelio konačne podatke o efikasnosti vakcina sa SZO, pa ni Sputnjik V, i navela da su države u individualnim pregovorima sa proizvođačima vakcina.

Kako je saopštila SZO, proizvođači dokumentaciju treba da daju na uvid toj organizaciji koja će onda da radi na prekvalifikaciji cepiva, odnosno utvrdiće se da li prema važećim standardima SZO može da preporuči upotrebu određene vakcine.

Jedina vakcina protiv korona virusa koja je do sada odobrena u Srbiji je američka Fajzer/Bajontek i njom je 24. decembra formalno počela imunizacija stanovništva, sa prvom raspoloživom količinom od 4.875 doza.

Ministar Zlatibor Lončar u utorak je na konferenciji za medije Kriznog štaba za borbu protiv COVID-a 19 rekao da je plan da se prvo imunizuju od stanovnici od 60 godina i stariji koji se nalaze u domovima za stara lica, zatim zdravstveni pa prosvetni radnici.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić 24. decembra bila jedna od pet osoba koje su u Beogradu na Institutu Torlak javno primile Fajzer/Bajontek vakcinu protiv korona virusa.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je 25. decembra da će neku drugu od vakcina za koju u Srbiji bude izdata dozvola primiti predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, a da će on, kao šef države, takođe primiti jednu kako bi državni zvaničnici pokazali da su sva odobrena cepiva bezbedna.

XS
SM
MD
LG