Dostupni linkovi

MVP Crne Gore: Disciplinski postupak protiv ambasadora koji nisu došli na konsultacije


Uz disciplinski postupak, ambasadorima koji iz opravdanih razloga nijesu došli na konsultacije bi mogao biti i određen prekid radnog odnosa: Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore
Uz disciplinski postupak, ambasadorima koji iz opravdanih razloga nijesu došli na konsultacije bi mogao biti i određen prekid radnog odnosa: Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore

Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) će pokretnuti disciplinski postupak protiv ambasadora koji bez opravdanog razloga nisu došli na konsultacije, a ishod bi mogao biti i prestanak njihovog radnog odnosa u toj instituciji, saopšteno je Radiju Slobodna Evropa iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP) Crne Gore.

Opozvani ambasadori Miodrag Vlahović, Darko Pajović, Sanja Vlahović i Vera Kuliš, kao i ambasador Nebojša Kaluđerović, nisu doputovali u Crnu Goru na ambasadorske konsultacije.

“Ambasadori koji opravdano nisu mogli doći na konsultacije zbog zdravstvenih problema, pravovremeno su informisali MVP da nisu u mogućnosti da doputuju u Crnu Goru do 18. januara”, navodi se u saopštenju.

Iz MVP dodaju da nedolazak na ambasadorske konsultacije bez opravdanog razloga predstavlja težu povredu službene dužnosti, te da će MVP protiv opozvanih ambasadora pokrenuti disciplinski postupak, čime bi im mogao i prestati radni odnos.

Na konsultacije je MVP pozvalo sve šefove diplomatsko-konzularnih predstavništava (DKP) Crne Gore, među kojima i sedam ambasadora čiji opoziv je predložio ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović, a Vlada usvojila sredinom decembra. Međutim, saglasnost na njihov opoziv je odbio da potpiše predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

MVP je predložilo opoziv ambasadora Miodraga Vlahovića (ambasador pri Svetoj stolici), Vere Kuliš (Njemačka), Sanje Vlahović (Italija), Dušanke Jeknić (Ujedinjeni Arapski Emirati), Darka Pajovića (Kina), Tarzana Miloševića (Srbija) i Obrada Miša Stanišića (Bosna i Hercegovina).

Ambasadore je imenovala prethodna vlast predvođena Demokratskom partijom socijalista (DPS), a Zakon o vanjskim poslovima propisuje da opoziv potpisuje predsjednik države, Milo Đukanović, koji je i predsjednik najveće opozicione partije DPS.

Koji su razlozi za poziv na konsultacije?

Kao razlog za sazivanje konsultacija za sve diplomatske predstavnike, iz MVP su ranije Radiju Slobodna Evropa saopštili da su posljednje ambasadorske konsultacije održane 2016. godine, iako se, kako su dodali, u nekim državam to sprovodi na godišnjem nivou.

U obrazloženju odbijanja da potpiše odluku o povlačenju ambasadora, Đukanović je naveo da je izostalo valjano obrazloženje, zbog čega je zatražio objašnjenje, a podsjetio je i na izjave predsjednika Vlade Zdravka Krivokapića i ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića koji su kazali da je opoziv uslijedio zbog toga što su (ambasadori) „u kontinuitetu djelovali suprotno interesima Crne Gore“.

„Takva ocjena zaslužuje objašnjenje. Zato bi moje pristajanje da donesem ukaz na bazi predloga odluka Vlade i javnih obrazloženja koja su joj prethodila, značilo moje saglašavanje sa tim paušalnim, politikantskim i refanšističkim ocjenama“, poručio je Đukanović.

Među nadležnostima predsjednika države, Ustav Crne Gore propisuje da “postavlja i opoziva ambasadore i šefove drugih diplomatskih predstavništava Crne Gore u inostranstvu, na predlog Vlade i uz mišljenje odbora Skupštine nadležnog za međunarodne odnose”.

Ustav i zakoni nisu predvidjeli situaciju u kojoj predsjednik odbija da potpiše saglasnost na opoziv ambasadora.

Četvrtog decembra je Vladu Crne Gore formirala doskorašnja opozicija koja je pobijedila na izborima 30. avgusta, predvođena Demokratskim frontom (DF), Demokratama i građanskim pokretom URA. Demokratska partija socijalista (DPS) na čelu sa aktuelnim predsjednikom države Milo Đukanovićem, prešla je u opoziciju nakon tri decenije vlasti.

XS
SM
MD
LG