Dostupni linkovi

Vlada Federacije BiH usvojila plan cijepljenja protiv COVID-19


Sjednica Vlade Federacije, 14. januar
Sjednica Vlade Federacije, 14. januar

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na sjednici održanoj 14. januara u Sarajevu prihvatila je Plan cijepljenja protiv COVID-19 u tom entitetu.

Stručno savjetodavno tijelo za imunizaciju je predložilo prioritetne grupe kako bi bio postignut najefikasniji rezultat cijepljenja.

Prioritetne grupe su zdravstveni radnici, osobe i osoblje u socijalnim ustanovama za smještaj starije populacije, građani stariji od 60 godina, ranjiva populacija (s kroničnim bolestima), zdrave osobe u dobu od 18 do 64 godine koje rade u značajnim javnim službama (policija, javni promet i sl.).

Cijepljenje protiv COVID-19 je dobrovoljno i besplatno, saopšteno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Inače, prve količine cjepiva protiv korona virusa u Bosnu i Hercegovinu će vjerovatno stići krajem januara ili početkom februara, rečeno je nakon sastanka u Doboju, gradu na sjeveru BiH, koji je održan 11.januara na inicijativu Minstarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

Cjepivo se temeljem zaključenih međudržavnih Ugovora s Globalnim savezom za vakcine (GAVI) nabavlja kroz COVAX mehanizam, kao i kroz EU mehanizam - Europski plan radi zaštite javnog zdravlja i osiguranja optimalnog upravljanja COVID-19 kroz cijepljenje populacije u Europi.

Za nabavu cjepiva putem COVAX mehanizma iz Budžeta FBiH za 2020. godinu osigurano je oko 13.500.000 KM (6.750.00 eura).

Budžetom FBiH za 2021. godinu su predviđena sredstva za nabavu cjepiva u iznosu od 12.000.000 KM (6.000.000 eura), kao i 2.000.000 KM (milion eura) za poduzimanje mjera za sprječavanje i suzbijanje COVID-19 iz nadležnosti Federacije BiH, a što može podrazumijevati i finansiranje potrošnog materijala neophodnog za proces cijepljenja (šprice, igle i druga pomoćna sredstva za tranport i hladni lanac navedena u planu).

Federacija BiH se predbilježila za nabavu dodatnih 800.000 doza cjepiva putem zajedničke nabave Europske komisije, te potrošnog materijala i zaštitne opreme.

Planirano je da ova nabava bude finansirana iz sredstava IPA II pristupnog instrumenta Evropske unije, koji bi uskoro trebao biti aktiviran.

Provođenje Plana cijepljenja obavlja se kroz postojeći sistem Zavoda za javno zdravstvo u Federaciji BiH, kao i zdravstvenih ustanova u kojima se provodi cijepljenje.

Za provođenje ovog Plana zaduženo je Ministarstvo zdravstva FBiH i Zavod za javno zdravstvo FBiH, svako u okviru svojih nadležnosti, saopšteno je iz Vlade Federacije.

XS
SM
MD
LG