Dostupni linkovi

BiH naručila vakcine četiri proizvođača


Fajzerova vakcina protv COVID-19
Fajzerova vakcina protv COVID-19

Prve količine vakcina protiv korona virusa u Bosnu i Hercegovinu (BiH) će vjerovatno stići krajem januara ili početkom februara, rečeno je nakon sastanka u Doboju, gradu na sjeveru BiH, koji je održan 11.januara na inicijativu Minstarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

“Više vakcina je u opticaju. Kroz Gavi i Covax mehanizam to su Fajzerova vakcina, Modernina, uskoro Astra Zenekina. U Republici Srpskoj preko direktne nabavke bit će i vakcina Sputnjik V”, rekao je Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske (RS).

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine (BIH) Zoran Tegeltija rekao je na sjednici Predstavničkom doma Parlamentarne skupštine BiH (PSBIH), koja se održava 11.januara u Sarajevu da se prve vakcine protiv virusa korona u BiH očekuju do kraja januara.

"Najave su bile da će se početkom godine pojaviti vakcina, a da će stanovništvo u cijelom svijetu u prvoj polovini ove godine u najvećoj mjeri biti vakcinisano, prije svega prioritetne grupe", rekao je Tegeltija.


Još nije poznato koliko će vakcina stići u BiH u prvoj pošiljci.

“Kako bi procedura nabavki vakcina tekla lakše i brže trebalo bi promijeniti određene članove Zakona o javnim nabavkama. Nismo raspravljali o detaljima, nego je rečeno da je potrebno da se taj Zakon promijeni”, rekao je Davor Pehar, direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.

Pehar je dodao da su sastanku Savjetodavnog tijela za Covax mehanizam u BiH prisustvovali i predstavnici UNICEF-a , koji su izvijestili da je u toku nabavka frižidera za ultra hladni lanac za skladištenje vakcina na minus 80 stepeni.

“Najizglednije je da će prva stići Fajzerova vakcina. Mi smo spremni za tu priču”, dodao je Pehar.

Iz Bosne i Hercegovine do sada su upućene dvije porudžbine za vakcine protiv korona virusa.

Ministarstvo civilnih poslova BiH je naručilo milion i 230 hiljada doza cjepiva kroz COVAX mehanizam, za 20 posto populacije putem Globalnog saveza za vakcine (GAVI). Iskazana je i potreba entiteta za 892.000 doza u okviru EU mehanizma nabavke.

Druga porudžbina odnosi se na nabavku vakcina Sputnjik V, koje je Republika Srpska uputila ka Rusiji. Ova vakcina je u Rusiji registrovana u avgustu 2020.godine, ali još je nije potvrdila Svjetska zdravstvena organizacija, niti Evropska agencija za lijekove (EMA)


Zaključci današnjeg sastanka u Doboju detaljnije će biti predstavljeni u narednih nekoliko dana na ministarskoj konferenciji, koju će organizirati ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević i na kojoj će učestvovati entitetski ministri zdravstva.

XS
SM
MD
LG