Dostupni linkovi

Predstavnički dom glasa o opozivu Trumpa, Pence odbio da aktivira 25. amandman


Majk Pens i Nensi Pelozi u Kongresu SAD

S najmanje pet republikanaca koji su se pridružili njihovom pokušaju drugog opoziva predsednika Donalda Trampa (Trump) zbog nereda u kompleksu Kapitola, demokrate u Predstavničkom domu su spremne za istorijsko glasanje u sredu, 13. januara, kako bi smenili predsednika SAD.

Samo osam dana pre kraja mandata, Predstavnički dom će glasati o članku o opozivu optužujući Trampa za poticanje na pobunu u govoru pristalicama prošle nedelje, pre nego što je nasilna grupa demonstranata upala u sedište Kongresa SAD, u čemu je pet ljudi izgubilo život.

Demokrate su prethodno u Predstavničkom domu Kongresa SAD glasale da američki potpredsednik Majk Pens (Mike Pence) pokrene proces na osnovu 25. amandmana Ustava za opoziv odlazećeg predsednika Donalda Trampa.

Pens je, kako javlja Rojters, već rekao da to neće učiniti.

Da bi se pokrenuo 25. amandman, Pens i većina Trampove administracije treba da proglase predsednika nesposobnim da obavlja svoje dužnosti.

"Ne verujem da je takav potez u najboljem interesu naše nacije niti u suglasju s našim Ustavom", napisao je Pens u pismu predsedavajućoj Predstavničkog doma Nensi Pelosi (Nancy Pelosi).

Uprkos pismu, demokrate su glasale za formalni poziv Pensu da to učini sa 223 glasa i 205 protiv.

Njihov poziv dolazi u momentu kada se republikansko liderstvo u Predstavničkom domu suzdržalo od poziva svojim članovima da glasaju protiv opoziva, rekavši da je to stvar pojedinca.

Opoziv bi pokrenuo procmes u Senatu, kojeg kontrolišu republikanci, i koji je u februaru 2020. oslobodio Trampa svih optužbi koje su u ranije opozivu podnijele demokrate.

Senat se nalazi na pauzi sada i na zasedanje se vraćaju tek 19. januara, dan pre inauguracije izabranog predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden).

Za presudu u Senatu potrebna je dvotrećinska većina prisutnih, što znači da bi najmanje 17 republikanaca trebalo glasati za opoziv Trampa.

Dom pod nadzorom Demokratske stranke opozvao je Trumpa u decembru 2019. nakon što je vršio pritisak na Ukrajinu da istraži Bidena, ali Senat predvođen republikanima izglasao je oslobađajuću presudu za zloupotrebu položaja i ometanje rada Kongresa u februaru 2020. godine.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG