Dostupni linkovi

'Sramotan' napad na američku demokratiju


Donald Trump održao je govor pred pristalicama u Vašingtonu 6. januar 2021.

Upad nasilnih pristalica predsjednika Donalda Trampa (Trump) u Kongres u vrijeme ceremonijalnog potvrđivanja izborne pobjede Džoa Bajdena (Joe Biden) predstavlja "sramotu" i "napad na američku demokratiju" za koji su odgovorni odlazeći predsjednik, ali i dijelovi Republikanske stranke koji su ga podržavali u osporavanju izbornih rezultata, ocjenjuju uticajni američki listovi, dok neki i traže da Tramp bude opozvan ili smijenjen dvije sedmice prije isticanja njegovog mandata.

'Oproštajni poklon predsjednika Trampa'

Upad demonstranata u američki Kongres u srijedu, 6. januara - što zvuči poput izvještaja nekog stranog dopisnika u nesretnoj zemlji - bio je oproštajni poklon predsjednika Trampa Vašingtonu i SAD jer mu je uskraćen drugi mandat, ocjenjuje u uredničkom komentaru list Volstrit džurnal (The Wall Street Journal).

Zajedničko zasjedanje Kongresa u srijedu trebalo je biti ritual američke demokratije, obilježavajući proglašenje pobjede Džoa Bajdena (Joe Biden) nakon objavljivanja rezultata elektorskih glasova, ali je na kraju bila "sramota", ocjenjuju urednici njujorškog lista naglasivši kako je slaba prisutnost policije i činjenica da američki Kapitol nije bio bolje zaštićen tako značajnog dana skandalozna, te da je neophodno što prije uhapsiti sve prestupnike.

Trampovo odbijanje da prihvati poraz i lažna nada koju daje svojim pristalicama, potvrđuje najgore što su njegovi kritičari govorili o njemu, ocjenjuje američki konzervativni list i dodaje da Tramp, iako su sudovi odbacili sve tužbe o navodnim izbornim prevarama, nastavljao govoriti o hakovanju glasačkih mašina i hiljadama lažiranih glasačkih listića. Ispravan odgovor je trebao biti usmjeren protiv teorija zavjere, a ne raspirivanje bijesa i prikupljanje novca od lakovjernih, ističe Volstrit džurnal.

Bajden će postati predsjednik u podne 20. januara, a do tada policija treba uspostaviti red s onoliko snage koliko je potrebno, dok republikanci posebno trebaju govoriti protiv prestupa i nasilja. A što se Trampa tiče, uredništvo Volstrit džurnala je pozajmilo riječi upućene britanskom premijeru Nevili Čembrlenu (Neville Chamberlain) 1940.: "U ime Boga, odlazi."

Čovjek koji nije voljan ispuniti svoje dužnosti

Tramp i njegove republikanske kolege koje su ga podržavale u višemjesečnom negiranju odluke glasača u novembru, podstakli su nasilni napad na sjedište vlade koju vode i zbog toga moraju snositi posljedice, naglašavaju urednici Njujork tajmsa (The New York Times).

Prilikom napada na Kapitol, pristalice predsjednika Trampa od kojih su pojedini nosili zastavu Konfederacije, sukobili su se sa sigurnosnim snagama, polomili prozore i vrata, dok je u Kapitolu i na više lokacija u Vašingtonu pronađen eksploziv. Satima je, naglašava list, Tramp odbijao da im kaže da stanu, da osudi njihove postupke i podigne prst u odbranu Ustava za koji se zakleo da će ga sačuvati i zaštititi.

Kad je napokon progovorio, kako pišu urednici lista, Tramp je demonstrantima najprije ponovio tvrdnju da su izbori ukradeni moleći ih da ipak odu kući. Prema ocjeni urednika Njujork tajmsa, bio je to nastup čovjeka koji nije bio voljan ispuniti svoje dužnosti predsjednika ili se suočiti sa posljedicama vlastitog ponašanja.

Zbog toga, dodaje list, Tramp mora odgovarati - postupkom opoziva ili krivičnim progonom - a isto vrijedi i za njegove pristalice koji su izvršili nasilje. Čelnici Republikanske stranke također snose mjeru odgovornosti za napad na Kapitol, naglašava Njujork tajms i dodaje da su mnogi učestvovali u širenju laži o izborima nastojeći potkopati povjerenje javnosti u demokratiju. Njihove izjave navele su neke ljude da zaključe kako je nasilje nužno.

Na kraju, dodaje američki liberalni list, riječ je o napadu koji se ne tiče samo rezultata predsjedničkih izbora 2020. već predstavlja ulaznicu za moguća protivljenja ishodima budućih izbora, što se mora jasno odbiti.

Iako će 6. januar ostati zapamćen kao mračan dan, pitanje je da li Amerika i nakon Trampovog mandata silazi u još mračniju i podijeljenu epohu. Republikanski političari imaju moć i odgovornost ispisati drugačiji put tako što će prestati s retoričkim napadima na američku demokratiju i ustajanjem u odbranu nacije kojoj su se zakleli, zaključuje Njujork tajms.

Prijetnja američkoj demokratiji

Urednici Vašington posta (The Washington Post) također ocjenuju da najveću odgovornost za napad na Kongres i takav čin pobune leži na predsjedniku Trampu koji je pokazao da pred kraj mandata predstavlja ozbiljnu prijetnju američkoj demokratiji te da bi trebao biti smijenjen.

Predsjednik nije sposoban za obavljanje dužnosti narednih 14 dana, ističe list dodajući kako svake sekunde u kojoj zadrži goleme ovlasti predsjedništva, Tramp predstavlja prijetnju javnom redu i nacionalnoj sigurnosti. List dodaje kako bi potpredsjednik Pens trebao odmah okupiti vladu pozivajući se na 25. amandman na ustav, koji navodi kako potpredsjednik i većina vlade mogu privremeno smijeniti predsjednika s dužnosti. Pens bi mogao izjaviti da Tramp nije u stanju da izvršava dužnosti i tako preuzeti dužnost dok 20. januara ne bude inaugurisan predsjednik Džo Bajden.

Ako to ne učini, ističe Vašington post, republikanci moraju obuzdati predsjednika. Do pobune je došlo upravo u trenutku kad su mnogi istaknuti republikanci, uključujući čelnika većine u senatu Miča Mekonela (Mitch McConnell) napokon osudili Trampovu antidemokratsku kampanju. "Predsjednik Tramp tvrdi da su izbori ukradeni", rekao je dodajući kako ništa ne dokazuje tu nezakonitost. "Kad bi ove izbore poništili puki navodi gubitničke strane, naša bi demokratija ušla u spiralu smrti", kazao je Mekonel.

Sada kad su ulozi jasni, Mekonel i svi drugi republikanci, od kojih gotovo svi snose krivicu za ono što se dogodilo u srijedu, imaju glavnu odgovornost za naciju: zaustavljanje Trampa i vraćanje vjere u demokratiju. To je, dodaje list, započelo u srijedu navečer nastavkom sjednice Kongresa i nastavkom prebrojavanja elektorskih glasova.

Neki od zastupnika koji su željeli imati koristi od gnjeva Trampovih pristalica promijenili su svoje cinično držanje - iako će uvijek nositi stigmu da su pridonijeli sramotnim događajima tog dana, ukazuje Vašington post u uredničkom komentaru i dodaje kako je haos još jednom potvrdio mudrost birača u odbacivanju Trampa u korist Džoa Bajdena.

Košmarni kraj predsjedništva Donalda Trampa

Postoji duboka zabrinutost zbog toga šta bi američki čelnik mogao učiniti u preostale dvije sedmice mandata, a pitanje je i koliko će republikanaca i dalje podržavati Trampov narativ o "ukradenim izborima", piše Fajnenšl tajms (The Financial Times) dodajući kako niko ne bi trebao glumiti iznenađenje razvojem događaja na Kapitolu jer se Tramp zavjetovao da će "vratiti kontrolu" i prije nego je preuzeo dužnost predsjednika.

Uprkos tome što se dogodilo u srijedu, naglašava londonski list, Tramp još uvijek ima odanost mnogih ljudi u uniformi kojima zapovijeda. Jedan od razloga zašto su se njegove pristalice tako lako probile u Kongres je taj što su mnogi policajci s Kapitol hila očito bili suosjećajni. Neki su čak snimali selfije s nasilnim demonstrantima unutar zgrade Kongresa što je, dodaje Fajnenšl tajms, suprotno od načina na koji su tretirani demonstranti pokreta "Crni životi znače" prošlog juna. Da su afroamerički demonstranti pokušali jurišati na Kapitol ili Bijelu kuću, nema sumnje da bi meci bili upotrijebljeni, naglasio je list.

Iako je nedugo nakon upada u Kongres, odlazeći čelnik većine u Senatu Mič Mekonel odbacio Trampove napore da izbore proglasi prevarom - što je prema nekim kritičarima došlo prekasno - senatori poput Teda Kruza (Cruz) kao i 100 njegovih kolega u oba doma izvodili su "pozorišni protest" protiv potvrde izbora.

Dok je policija Kapitol hila sklanjala senatore na sigurno, senator Mit Romni (Mitt Romney), rijetki republikanski glas koji je i ranije upozoravao na Trampovu autoritarnost, govorio je kolegama iz stranke "To ste dobili". Romni je, zaključuje list, govorio u ime stranke koja je nekada brinula o ustavu, zakonu i redu SAD, ugledu Amerike u svijetu i uljudnosti u politici.

Oni koji su uložili puno uloga u Trampa sada su vezani za njegovu nasilnu gomilu. Možda nisu očekivali da će događaji postati tako mračni, ali to je bila kocka na koju su igrali, zaključuje Fajnenšl tajms.

Predsjednikovo naslijeđe u haosu

Bez obzira hoće li Majk Pens i vlada raspravljati o 25. Amandmanu ili ne, Trampovo predsjedništvo bit će gotovo za samo dvije sedmice. U tom trenutku Republikanci će se morati suočiti s budućnošću u kojoj je stranka izgubila kontrolu nad Kongresom i Bijelom kućom i ima bivšeg predsjednika čija je reputacija loša, ali koji još uvijek snažno utiče na značajan dio stranačke baze, ističe BBC.

Događaji od srijede mogli bi nagovijestiti bitku za smjer stranke, jer konzervativci unutar stranke pokušavaju oduzeti kontrolu od Trampa i njegovih lojalista. Mekonel, s obzirom na svoje primjedbe ranije tokom dana, izgleda da je spreman zacrtati takav kurs, naglašava britanski servis BBC. Drugi, poput senatora Mita Romnija, bivšeg republikanskog kandidata za predsjednika, također mogu preuzeti vodeću ulogu.

Izazvat će ih, dodaje BBC, drugi unutar stranke koji bi mogli biti zainteresiraniji za polaganje prava na Trampov populistički plašt. Bilo je zapaženo da Džoš Havli (Josh Hawley) iz Mizurija, prvi senator koji je najavio da će se usprotiviti rezultatima izbora u Senatu, nije odstupio od svojih tvrdnji ni nakon što se Senat ponovo sastao nakon nasilja u Kapitolu. Kriza može donijeti političku priliku, a mnogi političari se neće ustručavati iskoristiti je kako bi stekli prednost.

U međuvremenu, Tramp je - za sada - još uvijek na vlasti. Iako će biti kažnjen, možda će sjediti u rezidenciji Bijele kuće i gledati televiziju privremeno bez svojih društvenih mreža i , dodaje BBC, neće dugo šutjeti. Nakon što krene za svoj novi dom na Floridi, mogao bi početi smišljati planove za poravnavanje rezultata i, možda, jednog dana vratiti se na vlast i obnoviti naslijeđe koje za sada leži u haosu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG