Dostupni linkovi

Navaljni bi se u Rusiji mogao suočiti sa zatvorskom kaznom


Kritičar Kremlja Aleksej Navaljni (Alexei Navalny) koji je prošle godine preživio pokušaj trovanja kaže da je u Rusiji zatraženo da se njegova uslovna kazna prebaci na zatvorsku.

On se trenutno nalazi u Njemačkoj gdje je prebačen u avgustu prošle godine nakon što mu je pozlilo tokom leta iz Tomska za Moskvu. U lokalnoj sibirskoj bolnici je stavljen u indukovanu komu prije nego što je prebačen u poznatu bolnicu u Berlinu.

Laboratorijski testovi u tri evropske zemlje, koje je veifikovala međunarodna organizacija za zabranu hemijskog oružja, potvrdili su da je Navaljni otrovan nervnim agensom klase novičok. Zbog toga je Evropska unija uvela sankcije protiv šest ruskih zvaničnika i državnog instituta za istraživanje.

Kremlj poriče umiješanost u pokušaj trovanja Navaljnog.

“Putin je toliko bijesan što sam preživio trovanje da je naredio FSIN (Federalna zatvorska služba) da traži da se promijeni moja uslovna zatvorska kazna u stvarno vrijeme provedeno u zatvoru”, napisao je Navaljni na Twitteru 12. januara. On je također ranije optuživao ruskog predsjednika da stoji iza njegovog pokušaja trovanja.

“Ovo je unatoč činjenici da je moja uvjetna kazna završila 30. decembra”, rekao je Navaljni u tweetu u kojem se također nalazi dokument FSIN-a sa zahtjevom koji je registrovan na moskovskom sudu.

Prema podacima stranice moskovskog okružnog suda zahtjev za promjenom Navaljnijeve kazne registrovan je 11. januara. Kako se navodi, službeni razlog promjene kazne dolazi zbog “neizvršavanja nametnutih obaveza, izbjegavanja plaćanja naknade ili počinjenja drugog krivičnog djela”.

U decembru 2014. godine Navaljni i njegov brat Oleg proglašeni su krivim za pronevjeru 30 miliona rubalja, tada vrijednih oko 442.000 dolara, iz ruske podružnice kozmetičke firme Yves Rocher i još jedne firme.

Navaljni je dobio uvjetnu kaznu, dok je njegov brat osuđen na 3,5 godine zatvora. Navaljnijeva uslovna kazna završila je u junu 2018. godine, a rok kušnje 30. decembra 2020. godine.

Evropski sud za ljudska prava presudio je u oktobru 2017. godine da je ruski sud prekršio pravo na pravično suđenje u slučaju Navaljnog.

XS
SM
MD
LG