Dostupni linkovi

Rusija pokrenula krivični postupak protiv opozicionara Navaljnog


Aleksej Navaljni u bolnici u Berlinu nakon trovanja ruskim nervnim agensom novičok, Njemačka (22. septembar)
Aleksej Navaljni u bolnici u Berlinu nakon trovanja ruskim nervnim agensom novičok, Njemačka (22. septembar)

Ruski državni istražitelji saopštili su u utorak (29. decembar) da je pokrenut krivični postupak protiv ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog.

Oni su rekli da je postupak pokrenut pod optužbom da je Navaljni na lične potrebe potrošio novac koji je prikupio od naroda za organizacije u koje je uključen, javio je Reuters.

Navaljni je pušten iz bolnice u Berlinu 20. septembra, nakon što je prije toga zbog lošeg zdravstvenog stanja hospitalizovan u bolnici u Omsku.

On tvrdi da je otrovan nervnim agensom novičok u avionu, a zapadne zemlje ocijenile su da je neko pokušao da ga ubije. Moskva je negirala umiješanost u incident, uz napomenu da nema dokaza da je otrovan.

Ruska Federalna zatvorska služba (FSIN) dala je u ponedjeljak (28. decembar) ultimatum ruskom opozicionaru da se odmah vrati iz Njemačke i da se 29. decembra javi nadležnim službama u Rusiji ili da bude suočen sa momentalnom zatvorskom kaznom u slučaju kasnijeg povratka.

Služba je 29. decembra optužila Navaljnog da krši pravila o privremenom puštanju na slobodu u okviru zatvorske kazne koju služi od 2014. godine, kao i za izbjegavanje nadzora koji vrše ruski inspektori za kriminal.

Navaljni služi uslovnu kaznu nakon što je osuđen na tri i po godine zatvora zbog kazne. Uslovna kazna ističe u srijedu, 30. decembra.

Ruski opozicionar tvrdi da je presuda ruskog suda politički motivisana.

Navaljni je trebalo da se javi nadležnim službama 29. decembra do 9.00 sati.

XS
SM
MD
LG