Dostupni linkovi

Brnabić: Od 11. januara prijava građana Srbije za vakcinaciju


Premijerka Srbije primila je 24. decembra vakcinu protiv korona virusa u Institutu za virusologiju "Torlak" u Beogradu
Premijerka Srbije primila je 24. decembra vakcinu protiv korona virusa u Institutu za virusologiju "Torlak" u Beogradu
Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da će biti dovoljno vakcina protiv korona virusa za sve građane koji budu želeli da se vakciništu i da će od ponedeljka, 11. januara, moći da se prijave preko portala eUprave.

"Od sutra (11. januara) počinje prijava na sistem preko portala eUprava, gde će svi građani moći da iskažu želju da se vakcinišu, a od četvrtka (14. januara) ta prijava će biti moguća i putem telefona", rekla je Brnabić.

Ona je dodala da će građani imati opciju da kažu da li žele bilo koju vakcinu koja je odobrena ili žele da se vakcinišu određenom vakcinom, kako bi "u sistemu mogli da planiramo dalje potrebe i sve te brojeve uključimo u plan masovne vakcinacije".

"Ne postoji bojazan da će postojati građani koji će želeti da se vakcinišu a da neće biti vakcina za njih. U ovom trenutku imamo dogovore sa različitim proizvođačima za osam miliona vakcina", rekla je Brnabić posle posete zdravstvenim radnicima Univerzitetske dečje klinike "Tiršova" u Beogradu, koji su primili vakcinu.

Brnabić je rekla da Srbija 11. januara dobija 18.525 dodatnih vakcina američko-nemačkog proizvođača Pfizer/BioNtech, kao i da se očekuje dodatnih pola miliona ruskih Sputnik V vakcina.

"Mislim da ćemo do kraja januara imati na raspolaganju oko dva miliona vakcina različitih proizvođača, uključujući i količine koje su stigle krajem decembra", rekla je Brnabić.

Ona je dodala da se u februaru očekuje dodatnih 1,3 do 1,5 miliona doza i po toliko svakog narednog meseca do "maja, juna".

Premijerka Srbije je rekla da je tokom praznika završen plan punktova za masovnu vakcinaciju, koji će iduće nedelje biti usvojen na Kriznom štabu.

Ona je navela da očekuje i da do kraja nedelje u Beogradu bude otvoren prvi punkt za masovnu vakcinaciju, na Beogradskom sajmu.

Brnabić je rekal i da se širom Srbije vakcinišu zdravstveni radnici, i da je do sada vakcinisano oko 9.300 ljudi u prve dve prioritetne kategorije - korisnici domovima za stare i zdravstveni radnici.

Imunizacija stanovništva u Srbiji formalno je počela 24. decembra vakcinama američko-nemačkog proizvođača Pfizer/BioNtech, a tada je prvu dozu javno primila i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Premijerka Srbije primila vakcinu protiv korona virusa
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:52 0:00

Prva raspoloživa količina Pfizer/BioNtech vakcina od 4.875 doza stigla je u Srbiju 22. decembra, a prema planu imunizacije, prvo je vakcinisan deo korisnika domova za stare. Nakon toga počela je imunizacija zdravstvenih radnika.

Drugi kontingent od 19.500 doza vakcina američko-nemačkog proizvođača stigao je u Srbiju 4. januara. Prethodno je Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) odobrila upotrebu ove vakcine.

Prvi kontigent ruske Sputnik V vakcine protiv korona virusa od 2.400 doza dopremljen je u Srbiju 30. decembra. Prema podacima sa sajta ALIMS-a, uzorci Sputnik V vakcine imaju sertifikat koji je izdat poslednjeg dana 2020. godine, 31. decembra.

Ovu vakcinu primili su 6. januara predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić i ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin.

Krizni štab u ponedeljak o merama

Premijerka Srbije Ana Brnabić najavila je da će u ponedeljak, 11. januara, Krizni štab na sednici doneti odluke o daljim merama za suzbijanje širenja virusa.

Mere koje su donete uoči Nove godine predviđaju da ugostiteljski objekti, tržni centri i usluge mogu da rade do 20 sati, a prodavnice prehrambene robe do 21 sat. Takođe, za ulazak u Srbiju obavezan je negativan PCR test (ili deset dana kućnog karantina za državljane Srbije).

U Srbiji je prema zvaničnim podacima od 9. januara od posledica COVID-19 preminulo još 35 ljudi, čime se ukupan broj umrlih popeo na 3.548.

Od početka pandemije inficirano je ukupno 357.894 osoba.

XS
SM
MD
LG