Dostupni linkovi

Počela vakcinacija zdravstvenih radnika u Srbiji


Zdravstveni radnik priprema vakcinu protiv COVID-a 19 na institutu "Torlak" u Beogradu

Vakcinacija zdravstvenih radnika u Srbiji počela je 30. decembra i vakcine su već primili zaposleni na infektivnim klinikama i u urgentnim centrima, izjavio je Zlatibor Lončar, ministar zdravlja u Vladi Srbije.

Kako je saopštila Vlada Srbije, on je na otvaranju rekonstruisane Klinike za interne bolesti u Novom Sadu rekao da je zainteresovanost zdravstvenih radnika za vakcinaciju trenutno mnogo veća nego što su mogućnosti.

“Prioritet su zdravstveni radnici u crvenim zonama, na infektivnim klinikama i na prijemnim odeljenjima”, naveo je Lončar.

On je rekao da bi imunizacija ruskom vakcinom Sputnjik V (Sputnik) mogla da počne kada bude prošla proceduru u Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) i na Institutu Torlak.

“Kako vakcine budu stizale, istog momenta biće vakcinisani ljudi po prioritetima koje smo odredili. Vakcine kompanije Fajzer/Bajontek stizaće na nedeljnom nivou, takođe i ruska i neke druge”, rekao je Lončar.

On je saopštio da se sezonski grip još nije pojavio ali da u svakoj zdravstvenoj ambulanti postoji dovoljno uvoznih četvorovalentnih i Torlakovih trovalentnih vakcina, kao i da šira vakcinacija može da spreči da od januara do marta dođe do sudara gripa sa korona virusom.

Prvi kontigent Sputnjik V cepiva od 2.400 doza dopremljen je 30. decembra u Institut za virusologiju, vakcine i serume Torlak u Beogradu.

Dvadeset doza ruskog cepiva protiv COVID-a 19 za laboratorijsko ispitivanje stiglo je u Srbiju 3. decembra i od tada ALIMS radi na njegovoj proceni. Jedina vakcina protiv korona virusa koja je do sada odobrena u Srbiji je američka Fajzer/Bajontek i njom je 24. decembra formalno počela imunizacija stanovništva, sa prvom raspoloživom količinom od 4.875 doza.

Ministarstvo zdravlja Srbije saopštilo je 30. decembra da su u poslednja 24 sata u Srbiji od posledica korona virusa preminule još 44 osobe, čime je ukupan broj umrlih od početka epidemije porastao na 3.163. Kako je u sredu u 15 časova objavljeno na državnom sajtu covid19.rs, u poslednja 24 časa registrovano je 3.236 slučajeva korona virusa.

XS
SM
MD
LG