Dostupni linkovi

Britanija odbila zahtjev za izručenje Assangea u SAD


Slavlje podržavaoca Juliana Assangea ispred Centralnog krivičnog suda u Londonu, nakon što je sudac presudio da osnivač WikiLeaksa ne smije biti izručen Sjedinjenim Američkim Državama. 4. januara 2021.
Slavlje podržavaoca Juliana Assangea ispred Centralnog krivičnog suda u Londonu, nakon što je sudac presudio da osnivač WikiLeaksa ne smije biti izručen Sjedinjenim Američkim Državama. 4. januara 2021.

Britanski sudija presudio je u ponedjeljak da osnivač WikiLeaksa Julian Assange ne smije biti izručen Sjedinjenim Državama zbog optužbi za kršenje zakona o špijuniranju i zavjeru u hakiranje državnih računara.

Sutkinja Vanessa Baraitser izrekla je presudu na londonskom sudu Old Bailey rekavši da je zabrinuta zbog zdravlja 49-godišnjeg Assangea dok je zatvoren u zatvoru u jugoistočnom Londonu, HMP Belmarsh rekavši da bi to bilo "opresivno" zbog njegovog mentalnog zdravlja, javlja BBC.

Okružna sutkinja Baraitser iznijela je dokaze o njegovom samopovređivanju i samoubilačkim mislima i rekla: "Cjelokupni dojam je da je gospodin Assange depresivan i ponekad očajan čovjek koji se boji za svoju budućnost."

Američka vlada rekla je da će se žaliti na odluku.

Assangeov pravni tim kontinuirano tvrdi da je američko gonjenje osnivača WikiLeaks-a „izvanredno, bez presedana i politizovano“ i predstavlja „flagrantno negiranje njegovog prava na slobodu izražavanja i predstavlja osnovnu prijetnju slobodi štampe širom svijeta.“

Prema riječima njegovih branilaca, Assange pati od širokog spektra mentalnih problema, posebno sklonosti ka samoubistvu.

Američka vlada tvrdi da su pitanja koja je pokrenuo Assangeov tim “nepravomoćna” u postupku.

Osnivač WikiLeaks-a tereti se po 17 optužbi za špijunažu i jednoj tački zloupotrebe računara, nakon što je WikiLeaks prije deset godina objavio mnoštvo povjerljivih američkih vojnih dokumenata.

Curenje, nazvano najvećim u istoriji, sadržalo je stotine hiljada diplomatskih dokumenata i dosijea koji otkrivaju ratne zločine koje su američke trupe počinile tokom vojnih operacija u Afganistanu i Iraku.

Osnivač WikiLeaks-a trenutno čeka suđenje u Velikoj Britaniji, nakon što ga je policija Londona uhapsila 2019. godine nakon što mu je Ekvador opozvao politički azil koji je dobio 2012. godine.

Ujedinjene nacije osudile su Assangeovo zatvaranje, a specijalni izvještač UN za mučenje i druge surove, nehumane ili ponižavajuće postupke ili kazne Nils Melzer pridružio se pozivima za pomilovanje Assangea.

XS
SM
MD
LG